Η Ελλάδα της αυθαιρεσίας ορατή σε όλες τις ακτές

Η Ελλάδα της αυθαιρεσίας ορατή σε όλες τις ακτές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ελλάδα της αυθαιρεσίας και της παρανομίας, της καταπάτησης των ακτών, των συμφερόντων και των επιρροών καταγγέλλουν οι βουλευτές στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον «αιγιαλό, παραλία και άλλες διατάξεις».

Αυτό είναι το κλίμα της διήμερης συζήτησης, αυτά καταγράφουν οι βουλευτές, κ.κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος, Ελσα Παπαδημητρίου, Ν. Λέγκας (Ν.Δ.), Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και βουλευτές της συμπολίτευσης που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Χθες, για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμάς Σφυρίου έθεσε ένα πολύ… απλό ερώτημα -που όμως καταδεικνύει το πρόβλημα- στον εκπρόσωπο των ξενοδόχων: «Τι προτείνετε να γίνει με τα αυθαίρετα μαγαζιά στον αιγιαλό, που όμως έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας;». Πάγωσε η αίθουσα, ενώ βουλευτής, επίσης του ΠΑΣΟΚ, εμφανώς ειρωνικά, διερωτάται μεγαλοφώνως: «Μα γίνονται αυτά τα πράγματα στη χώρα μας; Το κράτος δίνει άδεια λειτουργίας σε αυθαίρετα μαγαζιά;».

Τα τεχνάσματα

Η δε κ. Ελσα Παπαδημητρίου περιέφερε στους δημοσιογράφους σκίτσο(!) που ζωγράφισε εκείνη την ώρα -ως αρχιτέκτων έχει την άνεση- με το οποίο προσπαθούσε να εξηγήσει με ποιον τρόπο καταπατούνται οι ακτές από ιδιώτες με ισχυρή επιρροή, με ποια τεχνάσματα υπερπηδούν τα όποια νομικά εμπόδια, δηλαδή ποια είναι τα παραθυράκια στο νόμο, υποστηρίζοντας πως με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο τα παράθυρα γίνονται… πόρτες.

Ο κ. Λέγκας διερωτήθηκε γιατί στο παρόν σχέδιο νόμου απουσιάζει από τον ορισμό της έννοιας «παραλία» ο όρος ότι «απαγορεύεται να δομηθεί», η οποία περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Σημαντικές αντιρρήσεις κι ενστάσεις επί των άρθρων έχουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, οι οποίοι θα τις εκφράσουν στην επί των άρθρων συζήτηση. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδης, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, επιχειρεί να αντικρούσει τις κατηγορίες τονίζοντας πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τους αιγιαλούς στους πολίτες καθαρούς και χωρίς αυθαιρεσίες, να θέσει κανόνες, να ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα το τοπίο.

Σημειώνεται, τέλος, πως η εκπρόσωπος των χωροτακτών δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να εκδώσει Οδηγία για όλη τη χώρα, όσον αφορά στη χρήση γης στις παράκτιες περιοχές. Οι ζώνες θα είναι τρεις, η 1η που θα λέγεται «κρίσιμος πυρήνας», η 2η, «ευρύτερη» και η 3η «αναπτυξιακού πλαισίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή