Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας εισήλθε η Βόρεια Μακεδονία μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από τις ενστάσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, να δώσει στα Σκόπια το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί της. Το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά το «όχι» των Βρυξελλών και δέχεται τα πυρά του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων. «Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου», ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ. «Εχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την Ε.Ε. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτική οδός», έγραψε επίσης στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα την Κυριακή ο Ζάεφ.

Το Σάββατο είχε προηγηθεί διάγγελμα του Ζάεφ, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου «οι πολίτες να αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε». Δήλωσε «απογοητευμένος και εξοργισμένος» από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτιμώντας ότι «και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», και τόνισε ότι «είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε.», απηχώντας τις απόψεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Βρυξελλών που υποστήριζαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν τη λύπη τους για το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία της 12ης Απριλίου επελέγη ώστε να μη συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανίου (24 Απριλίου). Η κυβέρνηση του Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στο να θέσει τη Βόρεια Μακεδονία στον δρόμο της ένταξης της Ε.Ε., θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις κάλπες υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή