Ψήφος αποδήμων: «Αγκάθι» για συμφωνία τα 30 έτη

Ψήφος αποδήμων: «Αγκάθι» για συμφωνία τα 30 έτη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία ευκαιρία για τη συναίνεση που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ίσως αποδειχθεί η αποψινή –νέα– συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, καθώς τα χρόνια απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό και η αδυναμία τεκμηρίωσής τους από τις ελληνικές αρχές μονοπώλησαν τη χθεσινή συζήτηση, μετά την οποία το ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση. Βασικό «αγκάθι» στη συζήτηση που θα συνεχιστεί απόψε είναι η τεκμηρίωση των χρόνων απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο από τις ελληνικές αρχές που να μπορεί να βεβαιώσει πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα (πολύ περισσότερο όταν απουσιάζει σε χώρα που δεν είναι ευρωπαϊκή). Αν δεν ληφθεί υπόψη η αδυναμία αυτή και δεν πιστοποιείται η απουσία (και από πότε), όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, «θα μπορούσαν να τιναχτούν οι όποιες εκλογές στον αέρα». Υπενθυμίζεται ότι τα 30 χρόνια απουσίας από το εξωτερικό ως ανώτατο όριο ήταν προϋπόθεση που έθετε το ΚΚΕ στη συζήτηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ, αλλά να εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής για να ξεπεραστεί η τεχνική δυσκολία.

Νέα πρόταση

Στη σημερινή συνεδρίαση η κυβερνητική πλευρά αναμένεται να εμφανιστεί με νέα πρόταση, ενώ ζητήθηκε και από τα κόμματα να καταθέσουν σχετικές προτάσεις. Τα όρια της κυβέρνησης –μέχρι πού δηλαδή θα υποχωρήσει–, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Θοδωρή Λιβάνιου, αλλά και του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση φαίνεται να προσήλθαν με διάθεση συνεννόησης. Αρμόδιες πηγές εκτιμούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κατηγορίες προς την κυβερνητική πλευρά για υπαναχωρήσεις επιδιώκει να συμπαρασύρει το ΚΚΕ, η θετική στάση του οποίου είναι κρίσιμη για την εξεύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, πάντως, φέρεται να επιμένει στην αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων σε πρεσβείες, προξενεία και χώρους που θα συμφωνηθούν και να απορρίπτει την όποια δυνατότητα επιστολικής ψήφου.  «Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους τους Ελληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό, και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158 βουλευτές και ότι «για τον σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξαν διαφωνίες στα άλλα σημεία του πλαισίου συμφωνίας που αφορούν τους οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα (ΑΦΜ) και στην αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, πλην ΜέΡΑ25, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα του χρόνου απουσίας από το εξωτερικό «με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης» και επισήμανε ότι «δεν μπορεί η συζήτηση να έχει χαρακτήρα κινούμενης άμμου και οι υπαναχωρήσεις δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα». Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλίδες-φράχτες».

Συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, συζητήθηκαν τα θέματα του γηπέδου του ΠΑΟΚ, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της επένδυσης στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή