Ολοκληρώνεται η «αναδόμηση» της ηγετικής πυραμίδας ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώνεται η «αναδόμηση» της ηγετικής πυραμίδας ΠΑΣΟΚ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αναδόμηση» της ηγετικής πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ που δρομολογήθηκε με το πρόσφατο συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, με την εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή των νέων γραμματέων στους Τομείς Δράσης του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, πάντως, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης επιχειρεί να «μοντάρει» τη νέα ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, καθώς για σήμερα έχει συγκαλέσει σε συνεδρίαση, για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση, την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Χωρίς εκπλήξεις

Η ανάδειξη των επικεφαλής στους Τομείς του ΠΑΣΟΚ αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Εξ άλλου, χθες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων. Νωρίτερα, ο κ. Λαλιώτης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλο, καθώς σε ορισμένους Τομείς θα τοποθετηθούν επικεφαλής στελέχη της επιρροής του τελευταίου. Πάντως, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Σημίτη, ο κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι «οι γραμματείς των Τομέων αυτοπροτείνονται» και χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό «καθιερωμένη πριν από τη σύγκλιση κάθε Κεντρικής Επιτροπής».

Εν τω μεταξύ, συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου ολοκλήρωσαν τις προηγούμενες ημέρες την ανάλυση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου, τα οποία δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά για τον υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών του κ. Τσοχατζόπουλου, με βάση τα αποτελέσματα στην ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, οι «εκσυγχρονιστές» ήλεγχαν το 58% των συνέδρων, ο χώρος του κ. Τσοχατζόπουλου το 36%, ενώ το 6% δεν ανήκε σε κανένα από τα δύο κυρίαρχα εσωκομματικά μπλοκ.

Ο παραπάνω συσχετισμός δυνάμεων είναι ανάλογος του συνεδρίου του 1999. Ομως, το ρεύμα του κ. Τσοχατζόπουλου εξέλεξε μόλις 62 μέλη στη νέα 180μελή Κεντρική Επιτροπή, δέκα δηλαδή λιγότερα απ’ ό,τι στο προηγούμενο συνέδριο. Συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης αναφέρουν ότι τούτο συνέβη λόγω της επιμονής του κ. Χρ. Παπουτσή να επιδιωχθεί με την προώθηση δύο διαφορετικών «λιστών» η πλειοψηφία στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει, επίσης, ότι οι «εκσυγχρονιστές» και το ρεύμα του κ. Τσοχατζόπουλου είχαν περίπου την ίδια διασπορά σταυρών στην ψηφοφορία. Σε κάθε ψηφοδέλτιο έμπαιναν κατά μέσο όρο 54 σταυροί από τους 72 που είχε δικαίωμα ο κάθε σύνεδρος. Επίσης, συνάγεται ότι οι σύνεδροι ήταν λιγότερο ελεγχόμενοι από κάθε άλλη φορά: σε πολλά ψηφοδέλτια είχαν σταυροδοτηθεί υποψήφιοι και των δύο εσωκομματικών μπλοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή