Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο, μέσω προϋπολογισμού

Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο, μέσω προϋπολογισμού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνολο της αντιπολίτευσης «απέναντί» της, η κυβέρνηση χθες στη Βουλή υπεραμύνθηκε των επιλογών της στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, κατά την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τη «μονομαχία» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά των αντιπαραθέσεων της προηγούμενης περιόδου. Η μεν πλειοψηφία υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες εξαιτίας των κακών επιλογών αλλά και των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των θεσμών. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι έκανε απολύτως επιτυχημένες επιλογές που σήμερα καταστρέφονται εξαιτίας της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

«Κληρονομήσαμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, το πάρα πολύ χαμηλό ύψος των επενδύσεων στη χώρα. Χρειαζόταν αλλαγή στην οικονομική πολιτική με το να τελειώσουμε τα υπερπλεονάσματα, με τη μείωση της φορολογίας», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θ. Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα είναι δέσμια με τη 40ετή συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης». Ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σε παρέμβασή του υποστήριξε ότι είναι το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που διαμορφώνει το ύψος των πλεονασμάτων, απορρίπτοντας τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι είναι εκείνος προσωπικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δεσμεύσει τη χώρα με υπέρογκα πλεονάσματα. «Είναι ψέμα ότι εμείς συμφωνήσαμε πολύ υψηλά πλεονάσματα έως το 2060», είπε. «Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι η αύξηση των ανισοτήτων», σημείωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου. «Δεν μπορεί να βρίσκεται στα ανέμελα, του προ 2015, χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση», σχολίασε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μαν. Βολουδάκης. ο κ. Χ. Παπαδημητρίου (Ν.Δ.), επισήμανε σύντομα, την ερχόμενη άνοιξη, θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται αλλαγές στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής «και του χρόνου να δούμε έναν πολύ πιο επαναστατικό προϋπολογισμό».

«Αλλαξε η κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία η οικονομική πολιτική», υποστήριξε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ). «Αντιλαϊκή είναι η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Πρέπει να μειωθούν δραστικά οι φόροι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελ. Λύση). Τη διαφωνία του κόμματός του ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται από την κυβέρνηση η μείωση των πλεονασμάτων εξέφρασε ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή