Προανακριτική σε εκρηκτική ατμόσφαιρα

Προανακριτική σε εκρηκτική ατμόσφαιρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκρηκτικό κλίμα άρχισαν χθες οι εργασίες της Προκαταρκτικής που έχει συγκροτηθεί με επίκεντρο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο. Με αφορμή την κατάθεση αιτήματος από πλευράς Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ να εξαιρεθούν της επιτροπής δύο μέλη της από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης, ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπό διερεύνηση κεντρική υπόθεση Novartis τα οποία θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, άνοιξε κύκλος συγκρούσεων. Ενδεικτικό της οξύτητας είναι πως, ενώ στην αρχή ήταν οι συγκρουσιακού τόνου φωνές που έφθαναν έξω από την αίθουσα της Γερουσίας όπου εξελισσόταν η συνεδρίαση, προς το τέλος, με φυσική παρουσία τους πλέον, ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών συνέχισαν στους διαδρόμους τις φραστικές συγκρούσεις.

«Αντε ρε καραγκιόζη», φώναζε εμφανώς οργισμένος ο Π. Πολάκης στον βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Πλεύρη, που εκείνη την ώρα είχε εξέλθει της αιθούσης και δεχόταν βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το τι είχε συμβεί. Επίδικο, αυτή τη φορά, ήταν το περιεχόμενο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ως προς τη λίστα των μαρτύρων την κλήση των οποίων ζητεί η Ν.Δ. Ο κ. Πλεύρης υποστήριζε ότι η ώρα αποστολής του συγκεκριμένου εγγράφου αποδεικνύει πως ευθύς εξαρχής η Ν.Δ. είχε συμπεριλάβει τα δύο αυτά πρόσωπα και πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι προστέθηκαν εκ των υστέρων. «Δίνεις συνέντευξη ρε;», φώναξε βλέποντας τη σκηνή ο Π. Πολάκης και, μιλώντας σε άκρως απαξιωτικό τόνο, είπε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. άλλαξε το συνημμένο έγγραφο.

«Είσαι καραγκιόζης μέγας. Η ξεφτίλα και ο ορισμός της». Στο σημείο έφθασε ο Δ. Τζανακόπουλος, σαν σε διάθεση να αποτραβήξει τον κ. Πολάκη, ενώ σε μια προσπάθεια να συνεχίσει τη συζήτηση ο κ. Πλεύρης, ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος του είπε: «Δεν μιλάω με εσένα. Αντε από εδώ, φασίστα». Λίγα μέτρα πιο μακριά, βλέποντας τη σκηνή, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημ. Μαρκόπουλος σχολίαζε τη συμπεριφορά του απομακρυνόμενου Δ. Τζανακόπουλου, μνημονεύοντας ανάλογη συμπεριφορά που, όπως είπε, είχε και εντός της αιθούσης όταν απευθυνόταν στον πρόεδρο Ι. Μπούγα. «Ακούς εκεί, και ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος», είπε ο κ. Μαρκόπουλος, με τους Πολάκη και Τζανακόπουλο να επιστρέφουν στο σημείο με επιθετικές διαθέσεις και να του ζητούν τον λόγο. Μάλιστα, εκτός εαυτού, ο κ. Πολάκης τον αποκαλούσε έμμισθο παπαγαλάκι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Νωρίτερα, εντός της αίθουσας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στην επίμαχη πρωτοβουλία Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μπορεί να τεθεί και ζήτημα εξαίρεσης και βουλευτών της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του κ. Θ. Πλεύρη, κυρίως για τη σχέση του με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη. Σε εκείνο τον κύκλο των συγκρούσεων, ακούστηκαν και φράσεις –σύμφωνα με πληροφορίες– όπως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα επιχειρεί η Ν.Δ.», που αποδίδεται στον κ. Γ. Ραγκούση, και «από εδώ μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε», που φέρεται να είπε ο κ. Πολάκης.

Μπροστά στο αδιέξοδο, αλλά και κυρίως λόγω της έντασης που έδειχνε να φεύγει από τα όρια, σύμφωνα με πληροφορίες επελέγη η «λύση» να σταματούσε επί του παρόντος η σχετική συζήτηση και να επανερχόταν το ζήτημα προς λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να θέτει θέμα ακόμα και ακυρότητας της συνολικής διαδικασίας, αν αποφασιστεί από την πλειοψηφία η εξαίρεση των δύο. Για την Τρίτη αποφασίστηκε να κληθούν ως πρώτοι μάρτυρες ο λεγόμενος πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κ. Φρουζής και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Ν. Μανιαδάκης. Σημειώνεται, τέλος, ότι με υπόμνημά του ο κ. Παπαγγελόπουλος ζητεί μεταξύ άλλων την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με δικαστικούς λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα, μνημονεύοντας και τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή