Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιό του με ορίζοντα «τουλάχιστον τετραετίας» περιέγραψε χθες το βράδυ από το συνέδριο του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρομοιάζοντάς το με ένα τρίγωνο: μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων, μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με προμετωπίδα τις μειώσεις φόρων και παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Σχέδιο που, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, γιατί, όπως τόνισε «όλοι ωφελούνται όταν ωφελείται ο τόπος και πρώτοι οι μισθωτοί».

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στη φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. «Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε την… αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο» σημείωσε, αναφερόμενος στον δρόμο της συναίνεσης, με παράδειγμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Νωρίτερα, αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο, έκανε λόγο για σχέδιο «ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης – είμαστε αφέντες του εαυτού μας» όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.  Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το αφήγημα μιας σταθερής Ελλάδας σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε αμηχανία. Η χώρα, είπε, είναι μια «εξαίρεση σταθερότητας» σε ένα περιβάλλον αναποφασιστικότητας και κραδασμών, πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα». Χαρακτήρισε τη νίκη της 7ης Ιουλίου πρώτη απάντηση στη δημαγωγία και στον λαϊκισμό. Η δεύτερη είναι το αποτέλεσμα: το στοίχημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε ορίζοντα «τουλάχιστον τετραετίας». Αναφερόμενος μάλιστα στην αλλαγή προς το θετικό των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος και μάλιστα εν μέσω αρνητικών προβλέψεων για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, περιέγραψε την Ελλάδα και ως «εξαίρεση προόδου στην οικονομία». 

Κοινωνική δικαιοσύνη

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις μειώσεις φόρων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έδωσε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση –μείωση του ΕΝΦΙΑ, ελάφρυνση εισφορών, μικρότερος συντελεστής εισοδήματος, φοροαπαλλαγές για τα παιδιά και επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση– είναι η φροντίδα της για τη μεσαία τάξη, «εκείνους που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Είναι λάθος να χαράσσεται η οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με αιχμή την ανάπτυξη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια ευημερούσα μεσαία τάξη σε ένα σύνολο που θα ζει με επιδόματα από έναν πλούτο που διαρκώς θα συρρικνώνεται. Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική: όλοι ωφελούνται, όταν ωφελείται ο τόπος. Και πρώτοι, οι μισθωτοί».

Μιλώντας για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που ήδη υλοποιείται, τόνισε ότι η δική του κυβέρνηση είναι η μόνη μετά τα μνημόνια που «όχι μόνο έχει αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αλλά εφαρμόζει το δικό της σχέδιο που περνά πέραν των προτάσεων των πιστωτών». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, κάνοντας μνεία στη δυνατότητα που δίνει για πιστοποίηση επενδύσεων και από εταιρείες ορκωτών λογιστών, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στην απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028 και στον στόχο μέχρι το 2039 οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μιλώντας για πρωτοβουλίες που πολλαπλασιάζουν τους «παίκτες» και τονώνουν στην πράξη τον ανταγωνισμό.

Εμμεση αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις ευθύνες για τη «μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών», αφήνοντας αιχμές για τη διαπραγμάτευση του 2015. «Οσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμα και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, ευχόμενος με νόημα «καλά ξεμπερδέματα!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή