Τρία νέα Μέτρα Εμπιστοσύνης συμφωνήθηκαν με τον Τζεμ

Τρία νέα Μέτρα Εμπιστοσύνης συμφωνήθηκαν με τον Τζεμ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία επί τριών νέων Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος κ. Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, ενώ πιθανότατα ενδέχεται η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση.

Η υποδοχή του κ. Τζεμ από τον κ. Παπανδρέου ήταν θερμή και οι συναντήσεις που είχε την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, αλλά τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής του έθεσαν κατά τις συνατήσεις τους μετ’ επιτάσεως το θέμα των απειλών που διατυπώνει η Αγκυρα για προσάρτηση των Κατεχομένων σε περίπτωση εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία Ελλάδος και Τουρκίας επί των τριών ΜΟΕ αφορούν σε:

– Συνεργασία για τη μόνιμη περιβαλλοντική ανάπτυξη του Εβρου.

– Ανταλλαγή απόψεων και στο επίπεδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών για θέματα σχετιζόμενα με τη διεθνή συνεργασία.

– Πρόσκληση, πέραν των στρατιωτικών ακολούθων, και άλλων αξιωματικών εκατέρωθεν για την παρακολούθηση εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακος.

Για λαθρομετανάστες

Στο θέμα της επανεισόδου των λαθρομεταναστών, πληροφορίες κυβερνητικών πηγών αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά δεν συζητεί καν το θέμα των λαθρομεταναστών της Ζακύνθου, με το επιχείρημα ότι το πλοίο προσάραξε σε ελληνικό λιμένα και ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις παροχής πολιτικού ασύλου.

Καθόσον αφορά στο θέμα της υπογραφής Πρωτοκόλλου επανεισδοχής, ο κ. Τζεμ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ότι επιλύθησαν τα προβλήματα και ότι η συμφωνία θα υπογραφεί. Αντιστοίχως ελληνικές πηγές αναφέρονταν στην επίτευξη σημαντικότατης προόδου και πιθανολογούσαν την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου.

Η συνομιλία διαρκείας 50 λεπτών της ώρας του κ. Καραμανλή με τον κ. Τζεμ κάλυψε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν καλό, ουδεμία ένδειξη υπήρξε μετακινήσεως της Τουρκίας από τις πάγιες θέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζεμ είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή τη λύση του Κυπριακού, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

βιώσιμη λύση

Επί του θέματος αυτού ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και αναφερόμενες στις απειλές περί προσαρτήσεως των Κατεχομένων που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, είπε ότι ουδείς μπορεί να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με εκβιαστικά διλήμματα.

Οι κ. Παπανδρέου και Τζεμ παρευρέθησαν στη δεξίωση του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε του επιχειρηματίες ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη σύναψη μιας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογήσεως. Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, η συνεργασία μπορεί να εμβαθυνθεί μεταξύ των ελληνικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών και της τουρκικής βιομηχανίας, όπου αντιστοίχως οι δύο χώρες έχουν ισχυρό πλεονέκτημα. Επίσης θα πρέπει να αναμένεται διεύρυνση της συνεργασίας στον χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών.

Ο κ. Τζεμ επεσήμανε, στο πλαίσιο της ιδίας εκδηλώσεως, ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου προέχει η εμπέδωση της ασφαλείας και στη συνέχεια σταδιακώς θα αρχίσει η συζήτηση των μεγαλυτέρων προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Σήμερα ο κ. Τζεμ θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου, στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη και τέλος θα εγκαινιάσει το απόγευμα έκθεση φωτογραφιών τις οποίες έχει βγάλει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή