Συνάντηση Μητσοτάκη – τραπεζιτών: Προς αναθεώρηση οι τραπεζικές χρεώσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη – τραπεζιτών: Προς αναθεώρηση οι τραπεζικές χρεώσεις

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν ανακοινώσει σε μία σειρά τραπεζικών υπηρεσιών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση, κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών λέγοντας. «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο».

Δέσμευση για επανεξέταση

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Στη συνάντηση που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις  εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την  αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Εκτιμήθηκε δε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Για το ιδιωτικό χρέος

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας, ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ποιοι συμμετείχαν

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή