Παρουσίαση του βιβλίου Θ. Καρυώτη για την ΑΟΖ

Παρουσίαση του βιβλίου Θ. Καρυώτη για την ΑΟΖ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο βιβλίο του καθηγητή στο Μέριλαντ Θεόδωρου Καρυώτη, με τον λιτό αλλά περιεκτικό τίτλο «ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο Public της πλατείας Συντάγματος.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Αγγελος Συρίγος. Ο κ. Καρυώτης θεωρείται ο «γκουρού» της ΑΟΖ για το ελληνικό κοινό, καθώς ουσιαστικά εισήγαγε τη σχετική συζήτηση όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε σχέση και με τη σημασία που έχει για την Ελλάδα.  Στο τελευταίο βιβλίο του κ. Καρυώτη γίνεται ανάλυση του «πολέμου» των χαρτών των διαφορών εκδοχών ΑΟΖ που διεκδικούν τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με κανέναν από τους γείτονές τους, όπως η Τουρκία (και βεβαίως και η Ελλάδα που έχει σχετική συμφωνία προς Δυσμάς μόνο με την Ιταλία). Ο Θεόδωρος Καρυώτης, παλαιός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, αποτελεί έναν σταθερό συνήγορο υπέρ της ανάληψης δράσης στην κατεύθυνση της ανακήρυξης ΑΟΖ, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μεγαλύτερο διεθνές έρεισμα και στην ευρύτερη προσπάθειά της να διεκδικήσει ζωτικό χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και ενόψει του ενεργειακού παιχνιδιού που διαδραματίζεται εκεί. Ο Καρυώτης υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ 138 κράτη ανά την υφήλιο, ανάμεσα στα οποία, βεβαίως, και η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή