«Θολό» το τοπίο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

«Θολό» το τοπίο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ; Ή, για να τεθεί το ερώτημα στη σωστή βάση, θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες για την «πράσινη» ηγεσία πλην εκείνης της Φώφης Γεννηματά; Σε οποιοδήποτε συνέδριο ενός κόμματος, έκτακτο ή τακτικό, θα επρόκειτο για ερώτηση με μάλλον εύκολη απάντηση, ειδικά όταν βρισκόμαστε –όπως όλα δείχνουν– τόσο κοντά χρονικά στη διεξαγωγή του (στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι οι αρχές Νοεμβρίου). Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τοπίο γύρω από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί παραμένει «θολό», με συνέπεια να μην υπάρχουν, προς το παρόν, σαφείς απαντήσεις.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Την Πέμπτη η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε τη σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ (Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο και ΚΟΕΣ). Επέσπευσε έτσι τις διαδικασίες για το «πράσινο» συνέδριο, που αρχικά προγραμματιζόταν για το τέλος του χρόνου. Σε πολιτικό επίπεδο, ο στόχος της ηγεσίας είναι σαφής: να επισφραγίσει, μέσω της διατήρησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, την κυριαρχία της και στον ενιαίο φορέα, αλλά και να περιχαρακώσει την πορεία του «καινούργιου» (ΚΙΝΑΛ), απέναντι σε όσους καλούν σε επιστροφή στις «ρίζες» (ΠΑΣΟΚ).

Οι πιθανοί αντίπαλοί της είναι λίγο ώς πολύ γνωστοί. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι έχει «αποδεχθεί» το ΚΙΝΑΛ ως εγχείρημα και δεν έχει θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας, έχει ζητήσει επιτακτικά πιο ενεργό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ έρχεται να τεθεί το μείζον, όπως εξελίσσεται, διαδικαστικό ζήτημα. Παρότι στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβλεπόμενη συνεδριακή διαδικασία, εκφράζεται και από τις δύο πλευρές η «καχυποψία» ότι η κ. Γεννηματά σκοπεύει να την παρακάμψει, με τον ευρωβουλευτή, μάλιστα, να της μεταφέρει σαφές μήνυμα (τηλεοπτικά αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση) να μην παρεκκλίνει από το καταστατικό.

Από την πλευρά της, η ηγεσία κάνει μεν λόγο για ανοιχτές διαδικασίες, ωστόσο ταυτόχρονα αντιτείνει – άτυπα– ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά τη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ, παραπέμποντας στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου, βάσει της οποίας όλες οι «συνιστώσες» οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου ο ενιαίος φορέας να προχωρά μπροστά.

Βάσει των παραπάνω, το «μπαλάκι» μετατίθεται πλέον στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ και στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής, που θα καθορίσουν τη διαδικασία. Αν αποφασιστεί συνέδριο fast-track και όχι στο πλαίσιο του καταστατικού, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αντιδράσεις από τις πλευρές Ανδρουλάκη και Γερουλάνου, που έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για «δημοκρατικές διαδικασίες», θα είναι έντονες.

Πολλώ δε μάλλον, αν τεθεί τελικά και θέμα αλλαγής του καταστατικού για αυτόματο ορισμό του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας έτσι οποιονδήποτε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Πρόκειται, άλλωστε, για θέση την οποία έχει εκφράσει ανοιχτά ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος και στενός συνεργάτης της Φώφης  Γεννηματά, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή