Σε ευθετότερο χρόνο η εξεταστική για ΔΕΚΑ

Σε ευθετότερο χρόνο η εξεταστική για ΔΕΚΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνινά, χθες, η Ρηγίλλης αποφάσισε να «παγώσει» επί του παρόντος την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη για την υπόθεση της ΔΕΚΑ και των προεκλογικών παρεμβάσεων στο Χρηματιστήριο. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσκεψη που έγινε χθες υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κείμενο της πρότασης είναι ήδη έτοιμο και φέρει, μάλιστα, τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος, που συλλέχθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση επρόκειτο να κατατεθεί χθες, κατόπιν όμως ωριμοτέρων σκέψεων και εισηγήσεων «επικοινωνιολόγων» αναβλήθηκε, παρά το γεγονός ότι το θέμα της ΔΕΚΑ έχει αναδειχθεί από τη Ν.Δ. σε μία από τις αντιπολιτευτικές αιχμές του κόμματος.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή αναπτύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός για το κατά πόσον η συγκυρία, κατά την οποία «το Χρηματιστήριο ψάχνει τον δρόμο του μετά τη θετική, κατ’ αρχάς, απήχηση που είχε η απόφαση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank», ευνοεί την υποβολή της πρότασης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη Σοφοκλέους. Ο προβληματισμός αυτός είχε εκφραστεί την προηγούμενη περίοδο από αρκετούς βουλευτές του κόμματος, ακόμη και από αυτούς που υπέγραψαν την πρόταση, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θα κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύει την πορεία του Χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα. Από άλλες πλευρές υποστηρίχθηκε ότι η κίνηση θα συνδεόταν με την επιφυλακτική στάση που τήρησε το κόμμα στη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank και θα δινόταν η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία εναντιώνεται στις νέες εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας.

Σύγχυση και ερωτήματα

Πάντως, η χθεσινή αιφνιδιαστική εξέλιξη προκάλεσε σύγχυση και πολλά ερωτήματα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι είχαν κληθεί την προηγουμένη να υπογράψουν την πρόταση, διηρωτώντο για τα πραγματικά αίτια της αναβολής και οι περισσότεροι τα εντόπιζαν σε «επικοινωνιακούς» λόγους και αρνούνταν να αποδεχθούν άλλου είδους σκοπιμότητες. Η τακτική του κόμματος στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στην ανυπαρξία διαρθρωτικών αλλαγών. Υπό την εννοια αυτήν, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία όχι μόνον στην ανάλυση – κριτική επί διαφόρων δαπανών, αλλά και στην έλλειψη ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, έντονη κριτική φαίνεται ότι θα ασκήσει η Νέα Δημοκρατία και στην αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στο πολιτικό περιβάλλον που θα πρέπει να διαμορφώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δώσει υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους τις επαρχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αντιθέτως, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στη νέα «παρ’ ολίγον» κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, κάτι που έπραξε όμως ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες», σημειώνοντας ότι και στο Σίδνεϊ υπήρξαν κατά καιρούς δυσλειτουργίες, αλλά οι Αγώνες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή