ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακραία ένταση στην επιτροπή για Novartis

Ακραία ένταση στην επιτροπή για Novartis

Στα άκρα βρίσκεται η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την Προανακριτική: Η μεν πλειοψηφία Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ προχώρησε χθες στη λήψη απόφασης για την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τη σύνθεσή της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «πολιτική μεθόδευση» του πρωθυπουργού προσωπικά και για «κατάπτυστη απόφαση, που προσβάλλει ευθέως τους θεσμούς και τη δημοκρατία», ενώ ο εκ των άμεσα ενδιαφερομένων τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας σχολίαζε με έμφαση: «Θα είμαστε εδώ. Τι θα κάνουν; Θα φέρουν τη φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να είμαστε μέσα;».

Από την ψηφοφορία που διεξήχθη ύστερα από ακόμη μία θυελλώδη συνεδρίαση, απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση για την εξαίρεση των δύο, ενώ η Ελλ. Λύση περιορίστηκε στο «παρών».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και με την επόμενη συνεδρίαση, αντικείμενο της οποίας θα είναι η εξέταση του πρώτου μάρτυρα Κ. Φρουζή, να προσδιορίζεται για αύριο Πέμπτη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να ορίσει δύο βουλευτές ως αντικαταστάτες των «εξαιρεθέντων». Ωστόσο, όπως προκύπτει από δηλώσεις και σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τη στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους του. «Θα δείτε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας, δεν πρόκειται να σας πούμε από τώρα», έλεγε κοινοβουλευτική πηγή από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», δήλωνε από την πλευρά της η κυρία Ολγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκληρή γραμμή που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να πειθαρχήσει: «Δεν αποχωρούμε, γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν», σχολίασε ως ένας εκ των εκφραστών αυτής της γραμμής ο κ. Πολάκης μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, με τον κ. Ιω. Ραγκούση εντός της αίθουσας νωρίτερα να φέρεται να κάνει λόγο για «χουντοεπιτροπές». Αλλες φωνές υπέρ της ρήξης που μιλούσαν ακόμη και για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά.

Αγνωστο παραμένει αν, τελικώς, επιλεγεί η αντικατάσταση των δύο βουλευτών, και πότε αυτό θα συμβεί. Βουλευτές άλλων κομμάτων εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσει όσο μπορεί μια τέτοια κίνηση, επιδιώκοντας να συντηρηθεί η ένταση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Απέναντι στα «πρωτοφανή» για τα οποία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Δημοκρατία υπενθυμιζόταν ότι αντίστοιχη εξαίρεση είχε γίνει το 2010 για δύο βουλευτές του τότε ΠΑΣΟΚ, σε εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανταπαντώντας, υποστηρίζει ότι είναι άλλο μια εξεταστική και εντελώς διαφορετική περίπτωση η ειδική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (όπως είναι, πλέον, η τυπική ονομασία της προανακριτικής). Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε την ώρα της συνεδρίασης πως Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής προσέρχονται με προειλημμένη απόφαση.

Στον αντίποδα, «γαλάζιοι» υποστηρίζουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζαν εξαρχής ότι θα υπήρχε εμπλοκή με την παρουσία των Τζανακόπουλου – Πολάκη στην επιτροπή και πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τους συμπεριέλαβαν στην πρόταση για τη σύνθεση της επιτροπής, λειτουργώντας κακόπιστα με στόχο να προκληθεί η ακυρότητα της όλης διαδικασίας.

Η ένταση χθες έκανε την εμφάνισή της από τα πρώτα λεπτά, όταν με αφορμή τον εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κύκλο των αντιδράσεων, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ι. Μπούγας, είπε πως θα εφαρμόσει, εάν χρειαστεί, το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή εις βάρος όποιου με πρόθεση παρεμποδίζει συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής.