Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις Πρέσπες

Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις Πρέσπες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο μέτωπα, με φόντο και τα όσα διαδραματίστηκαν στην προανακριτική για τη Novartis, εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση την κριτική της έναντι της κυβέρνησης: ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό. Στο εξωτερικό δεσπόζει η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία υποστηρίζει σθεναρά ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το Μαξίμου για διγλωσσία. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εγκλωβισμένη «στις εσωτερικές της ισορροπίες», καθώς, ενώ «από τη μία υποστηρίζει πως πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία των Πρεσπών», από την άλλη «είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας». Επιχειρηματολογώντας ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στη Ρώμη, με σκοπό να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας, «κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει η ελληνική πλευρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως έχει παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εν λόγω ζήτημα σε άλλες χώρες, όπως στη Δανία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να «μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων». Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επιστροφή της γειτονικής χώρας στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία της, καθώς «η συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος». Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί η αποστροφή της ανακοίνωσης που λέει πως το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας «θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας», καθώς πρόκειται για πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής, για τις οποίες υπάρχει καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην υπόθεση Novartis, σηκώνοντας τους τόνους, όπως φάνηκε και χθες στην Προανακριτική. Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου είχε προϊδεάσει για τη στάση της, καθώς είχε εκδώσει «πολεμική ανακοίνωση» για το αίτημα εξαίρεσης των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το θέμα με αμιγώς πολιτικούς, ακόμα και ιδεολογικούς, όρους, θέλοντας να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση που είχε προηγηθεί από τον κ.  Ραγκούση, μέλος της Προανακριτικής, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση Νοvartis «πολιτική μάχη» κατά «της παρασιτικής Ελλάδας». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «η θεωρία περί σκευωρίας που κατασκεύασαν είναι το αφήγημα αντεπίθεσης αυτού του παρασιτικού συστήματος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή