Κυρ. Μητσοτάκης προς Αγκυρα: «Πιο προσεκτικοί με την Ελλάδα»

Κυρ. Μητσοτάκης προς Αγκυρα: «Πιο προσεκτικοί με την Ελλάδα»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμηρή απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί μαζικών επαναπροωθήσεων μεταναστών έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 4ου Ευρωαραβικού Φόρουμ. «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που κρατά η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Οι τουρκικές υπόνοιες για βίαιες επαναπροωθήσεις, είτε από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είτε μέσω του γραπτού ανακοινωθέντος που ακολούθησε την Κυριακή, γίνονται αντιληπτές ως ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πιέσεων της Αγκυρας προς την Αθήνα. Η ανακίνηση του προσφυγικού εντάσσεται, επίσης, στη γενικότερη τουρκική πολιτική έναντι της Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι οι ρητορικές επιλογές του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά προσεκτικές, χθες επέλεξε να αφήσει να εννοηθεί ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως ασύμμετρη απειλή έναντι της Ελλάδας. Οπως είπε: «Η χώρα μου δέχεται –ειδικά τους τελευταίους μήνες– ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και οι περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα.

Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Ομως, μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων». Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι απαιτείται ευρύτερη διεθνής συνεργασία, επισημαίνοντας πως η επίτευξη αποτελεσμάτων προϋποθέτει «μια ατμόσφαιρα καταλλαγής, κατανόησης και συνεργασίας». Αντί της συγκεκριμένης ατμόσφαιρας, «κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε ευθέως στις «ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας τόσο όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο». Και παραίνεσε την Αγκυρα «να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας». Σκληρότατους χαρακτηρισμούς για τους τουρκικούς ισχυρισμούς χρησιμοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τους περιέγραψε ως «σκουπίδια» και «απαράδεκτους».

Οι αντιδράσεις της Αθήνας αφορούν κυρίως τον ισχυρισμό των Τούρκων ότι «το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 άλλοι 25.404. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Ελληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Ελληνες αξιωματούχους. Εχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων». Επιπλέον, χθες καταγράφηκε μία ακόμα υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος, αυτή τη φορά από κατοικημένο νησί, τους Λειψούς. Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος 24.000 ποδών πάνω από τους Λειψούς στις 12.30 το μεσημέρι.

Ικανοποίηση για τη δέσμευση Ράμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη δέσμευση του Αλβανού ομολόγου του Εντι Ράμα «να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής τα οποία αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, η «αποφασιστικότητα» της Αλβανίας να συνεχίσει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, παρά την απογοήτευση που υπάρχει στη γειτονική χώρα για τη «μη-εκκίνηση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αρκεί αυτές να πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή