Ζάεφ: Θα «παγώσει» μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών

Ζάεφ: Θα «παγώσει» μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέπλο αμφισβήτησης της ισχύος της συμφωνίας των Πρεσπών έναντι όλων (το περίφημο erga omnes) επιχειρεί να απλώσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Οπως είπε, μέρος της συμφωνίας πρακτικά «παγώνει» καθώς ήταν συνδεδεμένο με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Ε.Ε., η οποία πριν από λίγες ημέρες παρέπεμψε την ενταξιακή προοπτική στις ελληνικές καλένδες. Η στάση του κ. Ζάεφ, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα, αλλά και την αντίδραση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ερμηνεύεται υπό δύο πρίσματα. Το πρώτο είναι εκείνο της πίεσης προς την Ε.Ε. και το δεύτερο της σταδιακής δημιουργίας μιας αντιπολιτευτικής τακτικής ενόψει των εκλογών της 12ης Απριλίου. Ηδη, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO υπερθεμάτισε χθες, επαναλαμβάνοντας ότι θα καταργήσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ ανέφερε (Euronews) ότι «υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Ελληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ε.Ε. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα “παγώσει”, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ε.Ε.». Ο κ. Ζάεφ κατέληξε ότι, αν τα δυτικά Βαλκάνια χάσουν το τρένο της Ε.Ε., τότε θα υπάρξει θετικό έδαφος για την επάνοδο του εθνικισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. «Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μέσω ανακοίνωσης η οποία εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του. Ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε, με την αφορμή, επίθεση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes». Από την πλευρά της Κομισιόν, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος για τα διεθνή θέματα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει». Στο θέμα επανήλθε χθες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «υπονομεύει συνειδητά τη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς «την ερμηνεύει, χωρίς να τη μελετά, με τρόπο που η Ακροδεξιά στη Βόρεια Μακεδονία δεν το ήλπιζε ούτε στα πιο άγρια όνειρά της. Σχεδιασμένα η Ν.Δ. παραιτείται από κατακτήσεις της συμφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή