Χαμηλώνει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλώνει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερική αναδίπλωση σημείωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπολου και Παύλου Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Μία ημέρα μετά τις απειλές του τέως αναπλ. υπουργού Υγείας κ. Πολάκη πως θα φύγει από την επιτροπή «μόνο σηκωτός από τη φρουρά», αλλά και τους υψηλούς τόνους του κ. Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να θέσει το θέμα σε μια διαφορετική και πιο θεσμική βάση, αποφεύγοντας να τροφοδοτήσει περαιτέρω την ένταση.

Σε επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο τέως πρωθυπουργός χρησιμοποιεί προσεκτική φρασεολογία, αποφεύγοντας τους ακραίους χαρακτηρισμούς περί «χουντοεπιτροπής» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος». Συγκεκριμένα, η αποστροφή που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για την εξαίρεση –ενδεικτική του γενικού ύφους της επιστολής– είναι «βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων», ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και μια σειρά νομικών επιχειρημάτων για να στοιχειοθετήσει τη θέση του. Για παράδειγμα, αναφέρει πως «με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω επιτροπής υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Λίγη ώρα μετά, η κ. Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε την υιοθέτηση πιο ήπιας στάσης, χαρακτηρίζοντας «προσωπικές απόψεις» όσα δήλωσε ο κ. Πολάκης –περί «φρουράς»–, λαμβάνοντας αποστάσεις από την ακραία ρητορική. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η κ. Γεροβασίλη διέψευσε πως διαφοροποιήθηκε από τον πρώην αναπλ. υπουργό, κάνοντας νέα δήλωση, σε πιο έντονο ύφος αυτή τη φορά. «Για άλλη μια φορά δημοσιεύματα εμφανίζουν δήθεν αποστάσεις και διαφωνίες εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τον χειρισμό της πρωτοφανούς απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής να εξαιρέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα έχουν δημόσια εκφράσει διαφωνία βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και επιφυλάξεις βουλευτές της Ν.Δ. Καταλαβαίνω, λοιπόν, απόλυτα τον λόγο για τον οποίο γράφονται όλα αυτά και δεν αξίζουν καν διάψευσης», ήταν η νέα αναφορά της.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ εντός ενός 24ώρου, μία πιο επιθετική και μία πιο θεσμική, δεν είναι τίποτα άλλο από την ευρύτερη μάχη που υπάρχει εντός του κόμματος για τη φυσιογνωμία και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει. Στο διά ταύτα, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν στάση αναμονής «περιμένοντας τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής», όπως σημειώθηκε αρμοδίως στην «Κ».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έστειλε το μήνυμα πως το θέμα θα λυθεί «θεσμικά, με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς». Για τη στάση του κ. Πολάκη σημείωσε πως «είναι εσφαλμένη και περιττή παρακμιακή πρακτική, που δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο». Στο διαδικαστικό κομμάτι, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα και μετά, εάν χρειαστεί, θα στείλω επιστολή για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιδιώξει τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολούθως, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση των δύο βουλευτών. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, πάντως, που έλεγε πως χρειάζεται απόφαση από την Ολομέλεια για εξαίρεση, είναι λάθος. Η Ολομέλεια καθόρισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι τη σύνθεσή της. Ο κ. Τασούλας παράλληλα φάνηκε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, απολύτως ανένδοτος σε φαινόμενα τύπου Πολάκη. «Οχι, δεν υπάρχει βήμα πίσω στον τραμπουκισμό», ανέφερε προσθέτοντας πως «ενδιάμεση λύση είναι να επικρατήσει η λογική. Λύσεις υπάρχουν και μπορεί να βρεθούν έως την επόμενη Τρίτη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή