Αναδίπλωση από τον Ζ. Ζάεφ για τις Πρέσπες

Αναδίπλωση από τον Ζ. Ζάεφ για τις Πρέσπες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών «μέχρι τέλους» προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε μια σαφή προσπάθεια να ανασκευάσει όσα είπε προχθές σχετικά με το εύρος εφαρμογής της και συγκεκριμένα με το αποκαλούμενο «erga omnes», δηλαδή τη χρήση έναντι όλων. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια, τόνισε: «Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων.

Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει έναν νέο φίλο –τον νότιο γείτονά μας– και ανοίγει πολλές προοπτικές». Αναφερόμενος σε όσα είπε προχθές, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την Ε.Ε., και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς, να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως εγγύηση για την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας. «Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν. Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Ζάεφ.

Σχετική σύμπνοια για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα στο θέμα καταγράφηκε χθες ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, παρά τις επιμέρους διαφορές σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ηδη η Ν.Δ., από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας. Ομως, ξεκάθαρα είχαμε πει από τότε –ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει επανειλημμένες τοποθετήσεις– ότι μετά τη θέση σε ισχύ η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση», ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας προχώρησε σε μια συνολικότερη ενημέρωση της επιτροπής αναφερόμενος σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραελ Κατζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τρίτος γύρος εκλογών, η επίσκεψη κρίθηκε απαραίτητη λόγω των περιφερειακών εξελίξεων. Ο κ. Κατζ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή