ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Κανόνες, αλλά και ευαισθησία

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Κανόνες, αλλά και ευαισθησία

Μια νέα, σφοδρή, με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά, αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ξέσπασε χθες στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα πολιτική παροχής διεθνούς προστασίας στους αιτούντες άσυλο. Η σύγκρουση άγγιξε θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς και ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν κατηγορίες και αιχμές αναφορικά με την ορθότητα ή και την αποτελεσματικότητα των επιλογών σε αυτά τα πεδία.

«Οσο περνάει ο καιρός και αυτή η κυβέρνηση αποδίδει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να ανακαλύψετε ένα διαφορετικό αφήγημα, αφού κανείς δεν σας πιστεύει», είπε απαντώντας στην κριτική Τσίπρα ο πρωθυπουργός. «Δεν έχετε κανένα λόγο να είστε υπερήφανος για την πολιτική που ασκήσατε», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης το γεγονός ότι πολλές φορές στις παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμυνόταν του συνόλου των επιλογών του κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. «Εμείς είμαστε απολύτως δικαιωμένοι για την κριτική που σας ασκήσαμε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πάντως με δηκτικό τρόπο: «Να συνεχίσετε να επικαλείσθε πόσο καλά τα κάνατε όλα. Προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στη Ν.Δ.».

Στις στιγμές έντασης που είχαν προηγηθεί κατά την αντιπαράθεση των δύο ανδρών, και ειδικότερα όταν η συζήτηση άγγιζε κεφάλαια όπως η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο ή η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, ο πρωθυπουργός αμφισβητούσε όσα ισχυριζόταν με έντονα επικριτικό και επιθετικό ύφος ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούσαν ψέματα και fake news. Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν εκείνος επικαλέστηκε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, καταδεικνύουν σχεδιασμό επιθετικής συμπεριφοράς του Λιμενικού κατά προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία σε ελληνικά νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να καταθέσει τις σχετικές δηλώσεις στα πρακτικά, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έπραξε δηλώνοντας πως αργότερα θα κατέθετε στα πρακτικά το απομαγνητοφωνημένο κείμενο. Το έπραξε αντ’ αυτού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, κάνοντας την κυβερνητική πλευρά να σχολιάζει πως, και από το κείμενο που τελικώς κατατέθηκε, επιβεβαιώνεται ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός περί ψεμάτων, καθώς αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο που παρουσίασε τις δηλώσεις ο κ. Τσίπρας, διαστρέβλωσε τις ρήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Με ανάλογο τρόπο απορρίφθηκαν με τρόπο κατηγορηματικό και όσα είχε ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας ή και για τις εξελίξεις στην οικονομία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση απλώς αξιοποιεί τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου.

«Μας παραδώσατε μια κατάσταση μπάχαλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος συγκεκριμένα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, και γενικεύοντας πρόσθεσε: «Μας κληροδοτήσατε και σε αυτό το ζήτημα μια βραδυφλεγή βόμβα». Και αφού σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα «ειδικά από εσάς προσωπικά, που παίξατε κορώνα-γράμματα την τύχη της χώρας, μαθήματα δεν δεχόμαστε», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από αδυναμίες άλλων. Το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες και παρά τις αντιφατικές φωνές στην Ευρώπη». Υπό το πρίσμα αυτό, επισήμανε ότι μπαίνουν πλέον αυστηροί κανόνες, αλλά με την ευαισθησία που απαιτείται για τόσο ευαίσθητα θέματα. Υπό το πρίσμα αυτό, μίλησε εκ νέου όχι μόνο για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου προς όσους το δικαιούνται, για στήριξη των ευάλωτων ατόμων και ανηλίκων και για αποσυμφόρηση νησιών, αλλά και για μέτρα αποτελεσματικής επιτήρησης και φύλαξης θαλασσίων συνόρων.