Τσίπρας: Τώρα έρχεστε στην πραγματικότητα

Τσίπρας: Τώρα έρχεστε στην πραγματικότητα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ως αντιπολίτευση υιοθετήσατε μια ακραία ρητορική για το προσφυγικό» και τώρα «έρχεστε στην πραγματικότητα». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή με θέμα σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το προσφυγικό. Μια ομιλία που πήρε τελικά ευρύτερο χαρακτήρα, με αντιπαράθεση και για τα εθνικά θέματα και κυρίως για τη στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε εκτενείς αναφορές στα όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία όταν βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «συνειδητά ψέματα», όπως για παράδειγμα πως για τις προσφυγικές ροές ευθύνεται η «χαλαρή πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανακάλυψε μετεκλογικά πως το προσφυγικό αποτελεί ένα γεωπολιτικό πρόβλημα, καθώς μέχρι τις παραμονές των εκλογών υποσχόταν πως με την εκλογή της Ν.Δ. «θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα σταματήσουν να έρχονται». Ο τέως πρωθυπουργός, επιχειρώντας να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, χρησιμοποίησε και αριθμούς. «Σε 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) διέμεναν 15.000 αιτούντες άσυλο. Τώρα ο πληθυσμός αγγίζει τις 30.000», είπε, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας που έγινε το 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως η συμφωνία είχε «και αδυναμίες και προβλήματα», όμως «χάρη σε αυτή, ελαττώσαμε δραστικά τις ροές αλλά κυρίως τους θανάτους αθώων ψυχών στο Αιγαίο». Φεύγοντας από το προσφυγικό και μεταπηδώντας στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ούτε λίγο ούτε πολύ για «ενδοτικότητα» έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Η εν λόγω αναφορά, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί τη Ν.Δ. για πατριωτική ευαισθησία, τροφοδότησε και τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα. «Δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός, επαναφέροντας τη στάση της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών που «αφού δίχασε την ελληνική κοινωνία», σήμερα «λέτε πως θα την τιμήσετε». Από την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Τσίπρα δεν έλειπαν και οι αναφορές στην οικονομία, με τον τέως πρωθυπουργό να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως μέχρι πριν από έξι μήνες μιλούσε για 4ο μνημόνιο και σήμερα παρουσιάζει ως δικό του επίτευγμα την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την πιθανότητα κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «απιστία κατά του Δημοσίου να ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΠΕ» αν υπάρχουν τα εν λόγω κοιτάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή