«Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στα νησιά»

«Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στα νησιά»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Η επίτροπος απευθυνόμενη στην Ε.Ε. τόνισε ότι οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία Σύνοδο αλλά την άμεση λήψη μέτρων.

Ειδικότερα, η επίτροπος επισκέφθηκε τις δομές στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Κόρινθο και είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Η κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται  στα ελληνικά  νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες», ανέφερε η κ. Μιγιάτοβιτς, εξηγώντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη στα ελληνικά νησιά που πραγματοποιεί μέσα σε 16 μήνες ακριβώς λόγω των αναφορών για τις πολύ άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots. «Οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για ώρες για να πάρουν φαγητό και για να πάνε στις τουαλέτες, όταν αυτές υπάρχουν. Στη Σάμο, οικογένειες δημιουργούν αυτοσχέδια καταλύματα, κόβοντας δένδρα. Αυτό πλέον δεν είναι υποδοχή αιτούντων άσυλο. Είναι πάλη για επιβίωση», τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι καλωσορίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. «Ωστόσο, εφόσον δεν γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι αμφίβολο αν τελικά θα μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των ανθρώπων που παραμένουν στα νησιά», σημείωσε. Προσέθεσε, δε, ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπους να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο και σε άλλα κράτη-μέλη, καθώς όπως τόνισε «τα λεφτά που δίνονται από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η κ. Μιγιάτοβιτς εξέφρασε την ανησυχία της για τις διατάξεις που αφορούν την αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτιση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες από τη λίστα των κριτηρίων ευαλωτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή