Κυρ. Μητσοτάκης: «Λύση σε πρόβλημα δεκαετιών»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Λύση σε πρόβλημα δεκαετιών»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κομβικό νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού κυριάρχησε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια «πολύ μεγάλη επιτυχία», καθώς «επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών», και να ζητεί από τα στελέχη της κυβέρνησής του να αναδείξουν «ισχυρά» αυτή την επιτυχία του «πολιτικού συστήματος». Πράγματι, σε ένα σκηνικό μόνιμης πόλωσης είναι σπάνιο να επιτυγχάνεται σύγκλιση άνω των 200 βουλευτών σε ένα ζήτημα, και αυτό αναμφίβολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το πιστωθεί η κυβέρνησή του. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο τα 4+1 σημεία στα οποία επιτεύχθηκε σύγκλιση: Πρώτον, η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων αποδήμων. Δεύτερον, η ισότιμη ψήφος των αποδήμων, δηλαδή η προσμέτρηση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τρίτον, η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, με τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς. Το τέταρτο σημείο αφορά τα κριτήρια εγγραφής στους καταλόγους, όπως να έχουν ζήσει 2 από τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα και να διαθέτουν ΑΦΜ. Τέλος –κάτι που είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ως όρο– θα υπάρξει τροποποίηση στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Κατά τα λοιπά, στο υπουργικό παρουσιάστηκαν δύο ακόμα νομοσχέδια: για τη ΔΕΗ – ΔΕΠΑ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και εκείνο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και την αθλητική βία. Οσον αφορά το πρώτο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση». Κατά τα λοιπά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Μαζί», ένα πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα αλλά και συνολικά. Παράλληλα, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η σύσταση επιτροπής για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νικόλαο Βέττα. Στο υπουργικό συμβούλιο σημειώθηκαν ακόμα η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο δανεισμός της χώρας με αρνητικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, η έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το αυξημένο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σήμερα ο πρωθυπουργός, μαζί με εκπροσώπους από τουλάχιστον 60 ελληνικές επιχειρήσεις δυναμικών κλάδων της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροδιατροφή, θα ταξιδέψει στη Σαγκάη, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην China International Import Expo 2019. Ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας διττή διάσταση στο ταξίδι του, μία πολιτική και μία επιχειρηματική, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενώ η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου business forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

Τοποθέτηση του κ. Θ. Ντόκου

Κυρ. Μητσοτάκης: «Λύση σε πρόβλημα δεκαετιών»-1

Τη θέση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Ντόκος έχει διατελέσει επί σειράν ετών γενικός διευθυντής και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κατά την περίοδο 1999-2019, ενώ έχει εργαστεί στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Ο κ. Ντόκος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με ζητήματα εθνικής ασφαλείας και ειδικότερα με τον θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας και στη Διπλωματική Ακαδημία. Ο κ. Ντόκος είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και έχει διατελέσει ερευνητής στη Γερμανία και στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή