«Πολεμική» απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

«Πολεμική» απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με άγνωστο αυτή την ώρα αποτέλεσμα, εξελίσσεται η απόφαση για εξαίρεση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, με διπλή επιστολή, απέρριψε τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και ζήτησε την αντικατάσταση των δύο βουλευτών. Λίγη ώρα αργότερα η επιθυμητή αποφόρτιση όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά ακολούθησε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ υψηλούς τόνους, όπου χαρακτήρισε τον κ. Τασούλα «πρόεδρο της πλειοψηφίας» και όχι «του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας» και με τη σειρά του απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Βουλής λέγοντας πως «επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Το χρονικό της «κρίσης» είχε ως εξής: με έναν αυστηρά θεσμικό τρόπο και με έκδηλη διάθεση να αποφορτιστεί το κλίμα –και η «προανακριτική» επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου να συνεχίσει ομαλά τις εργασίες της πέραν της οξύτητας που προκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης της πλειοψηφίας της επιτροπής να εξαιρέσει τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη από τη σύνθεσή της–, ο πρόεδρος της Βουλής απέστειλε χθες απαντητική επιστολή στον κ. Αλ. Τσίπρα απορρίπτοντας επί της ουσίας την επιχειρηματολογία και τις ενστάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κ. Τασούλας με τα όσα αναφέρει στη δισέλιδη απαντητική επιστολή του υποστηρίζει πως η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε εντός των νομίμων πλαισίων που καθορίζονται από τον χαρακτήρα της εν λόγω επιτροπής. Ο κ. Τασούλας μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Ασκώντας το έργο της, η επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στον έτερο ισχυρισμό του κ. Τσίπρα πως παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας από την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής για την εξαίρεση των δύο βουλευτών, υπογραμμίζει πως η Ολομέλεια αποφάσισε για τη συγκρότηση της επιτροπής ενώ επί της συνθέσεως αυτής απεφάνθη ο πρόεδρος εν συνεχεία. «Επομένως, δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας», σχολιάζει ειδικότερα ο κ. Τασούλας. Τούτων δοθέντων, και στον απόηχο των εκρηκτικών αντιδράσεων των δύο προαναφερθέντων βουλευτών –ειδικότερα δε των «προειδοποιήσεων» για άρνηση συμμόρφωσης στην απόφαση της πλειοψηφίας– ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει: «Η όντως δύσκολη υπόθεση θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες, και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».

Της πρώτης επιστολής ακολούθησε δεύτερη, με την οποία ο κ. Τασούλας ζητεί την αντικατάσταση των δύο βουλευτών από τον κ. Τσίπρα. Επισήμως η ερμηνεία αρμοδίων πηγών γιατί εστάλησαν δύο επιστολές είναι πως η πρώτη προκλήθηκε από την επιστολή του κ. Τσίπρα και απαντούσε αρμοδίως, ενώ η δεύτερη θα στελνόταν ούτως ή άλλως θεσμικά για να ζητήσει την αντικατάσταση.

Λίγη ώρα μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέρθηκε, απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους, απορρίπτοντας την επιστολή Τασούλα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες πρακτικές», σημειώνει, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει αντικαταστάτες, χωρίς όμως να είναι σαφές ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχε διαφανεί νωρίτερα, όταν ο κ. Χαρίτσης, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είπε πως η απόφαση για εξαίρεση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη «δεν ήταν κεντρική», σημείωσε πως είναι σαφές ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών «αποτελεί σκανδαλώδη παρανομία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή