«Παράθυρο» Τσίπρα για εκτόνωση με Προανακριτική

«Παράθυρο» Τσίπρα για εκτόνωση με Προανακριτική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους μεν, χωρίς όμως να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, επέλεξε, στην εκπνοή της διορίας, να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα, ο οποίος του είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή να πειθαρχήσει στην απόφαση της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και να ορίσει αντικαταστάτες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τα δικά του νομικά επιχειρήματα, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τη «μεθοδευμένη», «παράνομη» και «αβάσιμη», όμως από την άλλη απέφυγε κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση την κρίση: δεν ξαναπρότεινε τα ονόματα των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, παραπέμποντας στην πρώτη απόφαση του κόμματος, κατά την οποία είχαν οριστεί οι δύο βουλευτές.

Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς, ο κ. Τσίπρας με αυτή τη φράση πετάει το μπαλάκι για τη συνέχιση των διαδικασιών στην επιτροπή, η οποία μπορεί να συνεχιστεί με μείον δύο άτομα. Την ίδια ώρα, όμως, κρατάει ψηλά το σκέλος των πολιτικών ευθυνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρόεδρε, με την ευθύνη που έχω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής και κατά αυτόν τον τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της εθνικής αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού. Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτή την ευθύνη». Την επιλογή να δοθεί η μάχη νομικά και πολιτικά, και να μην σταματήσουν οι εργασίες της επιτροπής, είχε προαναγγείλει η κ. Γεροβασίλη (ΣΚΑΪ), λέγοντας πως «δεν θα είμαστε τόσο εύκολοι “αντίπαλοι” στη διαδικασία αυτή. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία και θα υποστηρίξουμε τη νόμιμη εξέλιξή της. Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Θέλουμε να συζητηθούν όλα για αυτό το θέμα και είμαστε σίγουροι πως αυτή η διαδικασία στη Ν.Δ. θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας χαρακτήριζε «εντελώς λάθος» τη νομική άποψη που εξέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν μπορεί η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής να αποφασίζει ποιοι θα είναι οι βουλευτές-μέλη που ορίζουν τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας «του αναγνωρίζει» την ευθύνη, τότε «την αναλαμβάνει εκείνος» και θα ενημερώσει την Πέμπτη την Προανακριτική προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή