Στους 15 αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας

Στους 15 αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκσυγχρονισμός και απλούστευση της εκλογικής διαδικασίας είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τέθηκε χθες σε διαβούλευση. Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να απαλλάξει την εκλογική διαδικασία από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παραμένουν αμετάβλητες εδώ και δεκαετίες χωρίς να αξιοποιούνται οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Παράλληλα, για πρώτη φορά θεσμοθετείται η αμοιβή των προσώπων που προσέρχονται στην εφορευτική επιτροπή, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια της διενέργειας των εκλογών, ενώ προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. 

Ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας είναι απαραίτητος προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί στη συνέχεια η ψήφος των αποδήμων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται επίσης σε λίγες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εισάγει το νέο ν/σ, ο ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών θα κυμαίνεται μεταξύ 24 και 30 ημερών. Παράλληλα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων θα γίνεται με βάση το μητρώο πολιτών, ενώ οι ετεροδημότες θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στα ΚΕΠ. Eπιπλέον καθορίζεται ότι:

• Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Αρειο Πάγο, μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης, που προβλέπεται να δημιουργηθεί.

• Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Αρειο Πάγο.

• Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

• Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας δηλώνονται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.

• Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.

• Ολα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.

• Ομοίως, η ανακήρυξη των βουλευτών γίνεται από τον Αρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.

• Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 (χάνουν από μία έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α΄ Αθηνών).

• Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.

• Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ.

• Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.

• Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

• Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή