Τρίπτυχο δράσεων από Μαξίμου για προσφυγικό

Τρίπτυχο δράσεων από Μαξίμου για προσφυγικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, και δημιουργία κλειστών δομών (προαναχωρησιακών κέντρων) είναι το τρίπτυχο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ενώ οι ροές, όπως είπε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν μειώνονται, καθιστώντας προβληματική τη διαχείριση του ζητήματος. Αιχμή του δόρατος σε πρώτη φάση και δεδομένου ότι τα δύο πρώτα θα αργήσουν να επιφέρουν αποτελέσματα, είναι, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ειλημμένη απόφαση».

Εξάλλου, προτεραιότητα για την κυβέρνηση επί της παρούσης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η μετεγκατάσταση ατόμων στην ενδοχώρα, αλλά κυρίως η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων που θα στείλουν προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ανοικτή σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται προστασία. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό μετά και την ψήφιση του αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, όπως έγραψε η «Κ», σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των Γ. Γεραπετρίτη, Τ. Θεοδωρικάκου, Αλκ. Στεφανή, Γ. Κουμουτσάκου, Α. Σκέρτσου και Στ. Πέτσα. Εκεί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου μετεγκατάστασης σε όλη τη χώρα και των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, καθώς βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι… ανοικτή. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει και μένουν μόνο οι τελικές αποφάσεις για την οριοθέτηση και χωροθέτηση, αλλά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. (Αναμένεται νέα σύσκεψη των εμπλεκομένων υπό τον κ. Μητσοτάκη.) Πρόκειται, όπως παραδέχονταν κυβερνητικές πηγές, για την πρώτη προσπάθεια κατευνασμού των ροών –οι άλλες παραδέχονται ότι θα χρειαστούν μήνες για να αποδώσουν– την ώρα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε στις Βρυξέλλες τη δραματική κατάσταση στα νησιά, ειδικά υπό τη συνθήκη των ροών που δεν μειώνονται. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς».

Την ίδια ώρα, την αποδοκιμασία της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε η αντιπαράθεση που είχαν ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Θανάσης Πλεύρης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη για τα Διαβατά. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για πράξη μιας «ανύπαρκτης οργάνωσης που επιζητεί πέντε λεπτά δημοσιότητας». «Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύναμο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο» σχολίασε  η κ. Μπακογιάννη (Alpha), προσθέτοντας ότι «κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το προσφυγικό. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «έπειτα από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους», πλέον όμως «βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από  ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή