Σταθεροί δίαυλοι με Μόσχα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός μόνιμου, επίσημου και τακτικού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μόσχα συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν ένα κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών για τη διετία 2020-2022, το οποίο περιλαμβάνει επαφές σε υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Η χθεσινή συνάντηση έχει δύο πτυχές, οι οποίες δεν τέθηκαν δημόσια. Η πρώτη αφορά την αναβάθμιση της επιρροής της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η δεύτερη, παρότι επισήμως δεν συνδέεται με τις κρατικές υποθέσεις Αθήνας και Μόσχας, αφορά τη διαμάχη του Ρωσικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος (και, βεβαίως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε σχέση με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Επ’ αυτού, ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Δένδιας σημείωσε πως πρόκειται για θέμα που δεν θα εμποδίσει τη διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και είπε ότι «στο πλαίσιο της ορθόδοξης πίστης, θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού, όταν ερωτήθηκε, είπε “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και “τα του Θεού τω Θεώ”. Η σημερινή ελληνική πολιτεία σέβεται απολύτως τον ρόλο και την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και τον διακριτό της ρόλο». Ο κ. Λαβρόφ συμφώνησε ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο συμπλήρωσε πως η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας αποτελεί αποτέλεσμα αμερικανικών πρωτοβουλιών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για προσπάθεια διάσπασης του ορθόδοξου κόσμου.

«Η θέση μας είναι όχι μόνον υπέρ της βελτίωσης, αλλά και υπέρ της διεύρυνσης, υπέρ της εμβάθυνσης του διαλόγου» με τη Ρωσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως παλιό κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιδιώκει να συμβάλλει «θετικά» στον διάλογο με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη βούληση της Αθήνας να μεσολαβήσει για την ομαλοποίηση των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης. «Λαμβάνοντας υπόψη την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η Ρωσία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η Ελλάδα είναι σε θέση να καταστεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στη Ρωσία, εφόσον και αυτή το κρίνει, στη δημιουργία των απαραίτητων κατανοήσεων, στην επίλυση υπαρχουσών διαφορών, στην κατανόηση των μέτρων που είναι αναγκαίο να ληφθούν, ώστε να προχωρήσουμε σε μια σημαντική ομαλοποίηση όπου αυτό είναι απαραίτητο και να ξεπεράσουμε δυσάρεστες πραγματικότητες με την εξάλειψη των αιτιών τους», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο κ. Λαβρόφ μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων και την «αμοιβαία συμπάθεια» Ελλήνων και Ρώσων, ενώ έκανε πολύ σαφή αναφορά και στο Κυπριακό. «Για το Κυπριακό, εκτιμάμε πολύ βαθιά τις απόψεις της ελληνικής πλευράς και τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ήρθε η ώρα αυτό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων ασφαλείας να αλλάξει σε σύστημα με συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της Μόσχας να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου 2020, για τους εορτασμούς 75 ετών από τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιστοίχως, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι σύντομα θα αποσταλεί πρόσκληση και προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τους εορτασμούς του 2021.

Στη συνάντηση ετέθη και το ζήτημα του Αλεξάντρ Βίνικ, την έκδοση του οποίου ζητεί η Μόσχα. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη εύλογα και σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσει την απάντηση την οποία πρέπει, σύμφωνα με το Δίκαιο της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή