Το ΠΑΣΟΚ κτίζει διαχωριστικά τείχη

Το ΠΑΣΟΚ κτίζει διαχωριστικά τείχη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατηγική της ανάδειξης των «διαχωριστικών γραμμών» από τη Ν.Δ., η οποία συνοδεύεται πλέον από προσεκτικά ανοίγματα προς τα κόμματα της Αριστεράς, επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ εν όψει των επερχόμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το στίγμα των παραπάνω επιλογών του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης κατά την ομιλία του στη χθεσινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα την εκλογή των Γραμματέων στους Τομείς Δράσης του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ, αμέσως μετά, ο γραμματέας του κόμματος κ. K. Λαλιώτης, έθεσε το κόμμα σε εκλογική τροχιά προσδιορίζοντας ως βασικούς στόχους της Χαριλάου Τρικούπη τη διαμόρφωση συμμαχιών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ελαχιστοποίηση των «ανταρτών» υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, επιστρέφοντας στη στρατηγική της ανάδειξης των «διαχωριστικών γραμμών» με τη Ν.Δ., ο πρωθυπουργός κάλεσε τα στελέχη του κόμματος «όλα μαζί, να κάνουν πιο αισθητή και αδιαμφισβήτητη τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη συντηρητική παράταξη». Ενώ αμέσως μετά, με προφανή ορίζοντα τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και απευθυνόμενος επί της ουσίας στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να κατοχυρώσουμε θεσμικά ένα διαρκή και ανοιχτό διάλογο με τα άλλα κόμματα, με όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών».

Τέλος, ο κ. Σημίτης έθεσε στον κομματικό μηχανισμό τρεις στόχους για την επόμενη περίοδο: Πρώτον, την κινητοποίηση των στελεχών, δεύτερον τη δραστηριοποίηση των οργανώσεων και τρίτον το διάλογο «με τις συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας». Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί ως ένας κλειστός γραφειοκρατικός μηχανισμός, καθώς οι κυρίαρχες πολιτικές προτάσεις διαμορφώνονται μέσα από το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία».

«Ανοιγμα» στην Αριστερά

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτης συγκεκριμενοποίησε το «άνοιγμα» του κόμματος προς το χώρο της Αριστεράς εν όψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας ήταν και είναι πάντα η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν και διεκδικούν την ενίσχυση και την ανάδειξη των θεσμών της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, ο κ. Λαλιώτης κατέστησε εμμέσως σαφές ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των πολλαπλών υποψηφιοτήτων για τα αξιώματα του νομάρχη και του δημάρχου από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος. «Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και είναι όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να έχουν ως σημείο αναφοράς, συσπείρωσης, αγώνα και προοπτικής ένα ψηφοδέλτιο νίκης σε κάθε νομό, ένα ψηφοδέλτιο νίκης σε κάθε δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Λαλιώτης προσδιόρισε την «ατζέντα» της ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής που θα συγκληθεί στις αρχές Ιανουαρίου με αντικείμενο τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται ο προσδιορισμός της στρατηγικής και της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, οι εκλογικοί στόχοι ανά νομό και δήμο, οι επιδιωκόμενες συνεργασίες με κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα, οι αναγκαίες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων στους νομούς και στους δήμους και ο καθορισμός των διαδικασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων. Ειδικά για τις συνεργασίες, ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι στόχοι και οι κανόνες των συνεργασιών είτε κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών είτε κατά το δεύτερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή