Τετ α τετ Κυρ. Μητσοτάκη με Ζ. Ζάεφ

Τετ α τετ Κυρ. Μητσοτάκη με Ζ. Ζάεφ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων έχει τεθεί σε νέα βάση, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Οι πρώτες συναντήσεις του κ. Δένδια θα γίνουν σήμερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της συζήτησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον «Στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια». Ο κ. Δένδιας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ. Την επόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit ’19», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον κ. Ζάεφ, αλλά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Δένδιας επισήμανε χθες ότι η Ε.Ε. (ρ/σ Πρώτο Θέμα) «έχει δημιουργήσει ένα κενό πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε επίσης, χθες, μέσω του εκπροσώπου Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος προχώρησε σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για πρώτη φορά μετά επτά χρόνια, ότι η συζήτηση με την ηγεσία της γειτονικής χώρας «θα εστιαστεί πρώτον στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως κάνει άλλωστε μέχρι και σήμερα. Και από εκεί και πέρα, ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, και εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, ότι πρέπει να υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας αυτής. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής πορείας». Ο κ. Γεννηματάς ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο μεικτές επιτροπές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία θα συνεδριάσουν σε ημερομηνία που θα οριστεί.

Η αναθέρμανση των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων είναι απότοκο των ποικίλων πιέσεων που έχουν αρχίσει να ασκούνται από διάφορες πλευρές, μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής της 17ης/18ης Οκτωβρίου.

Οι Αμερικανοί, όπως ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Ματ Πάλμερ (ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), επιθυμούν την επίλυση της εκκρεμότητας στη σύνοδο του ερχόμενου Μαρτίου.

Πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου θα οδηγήσει σε σειρά απρόβλεπτων εξελίξεων στη γειτονική χώρα. Δεδομένου ότι προηγούνται δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο και στη Γαλλία, κάτι που κατ’ ορισμένους εξηγεί και τη σκληρή στάση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η διεύρυνση της Ε.Ε. αλλά και η αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η αμερικανική θέση θα γίνει αποδεκτή από το Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή