Στα κόμματα το νομοσχέδιο για αποδήμους

Στα κόμματα το νομοσχέδιο για αποδήμους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό κείμενο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απέστειλε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στα κόμματα. Το νομοσχέδιο αποτελεί την κοινή συνισταμένη των διεργασιών που προηγήθηκαν και της συμφωνίας που υπήρξε στη Διακομματική Επιτροπή  με στόχο να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο στόχος είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να έχει γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, ανέφεραν πάντως ότι διατηρούν επιφυλάξεις σε σχέση με το καταρτισθέν νομοσχέδιο, καθώς εκτιμούν ότι σημεία του, όπως έχουν διατυπωθεί, δεν εξασφαλίζουν ότι πρόκειται για μια υπερκομματική προσπάθεια, παρά τα όσα έχουν διακηρυχθεί. Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η όλη προσπάθεια δεν θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, εφόσον η κυβέρνηση δεχθεί να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις. Βασικό σημείο στο οποίο η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ενστάσεις είναι ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εφάπαξ εγγραφή για τους ενδιαφερομένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την ύπαρξη μιας επιτροπής, η οποία θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν όσοι διατηρούν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους ως εκτός επικρατείας Ελληνες συνεχίζουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Πηγές της αντιπολίτευσης, επίσης, ανέφεραν ότι έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής να προσμετρείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο γενικό σύνολο των ψήφων που συγκεντρώνει κάθε κόμμα, ωστόσο επιμένουν στα δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια με ειδικούς εκπροσώπους. Επιφυλάξεις εκφράζονται και από την πλευρά του ΚΚΕ που μελετά το κείμενο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ως «εκτός επικράτειας εκλογέας» νοείται κάθε Ελληνας πολίτης που έχει ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά κέντρα εξωτερικού. Η ημερομηνία κατά την οποία διεξάγεται η ψηφοφορία, καθώς και η διάρκειά της, ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) ημέρες πριν από την οριζόμενη για την ψηφοφορία ημερομηνία.

Η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους προβλέπεται να γίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Με ευθύνη του υπουργείου λειτουργεί ειδική εφαρμογή για την εγγραφή, τη μεταβολή στοιχείων και τη διαγραφή ή αναστολή της αίτησης από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού όσων εκλογέων εντάσσονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Τονίζεται, πάντως, ότι η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια γίνονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή