Επιστολή από Τσίπρα για την ευθύνη υπουργών

Επιστολή από Τσίπρα για την ευθύνη υπουργών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ερμηνευτικής διάταξης του άρθρου 86 –περί ευθύνης υπουργών– του Συντάγματος δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την επισήμανση που είχε προστεθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προέβλεπε πως η πιθανή δωροδοκία υπουργoύ δεν συμβαίνει «κατά την τέλεση των καθηκόντων του», αλλά «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του». Η εν λόγω διάταξη σύμφωνα με την πρόβλεψη δεν θα ενέπιπτε στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη την ερμηνευτική διάταξη, «ώστε να μην υπάρξουν παράθυρα για παραγραφές αδικημάτων». Εξ ου και το θέμα ανέλαβε να «σηκώσει» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, με την οποία του ζητεί να λάβει «σοβαρά υπόψη τα σχετικά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα πριν καθορίσετε τη στάση σας κατά την κρίσιμη ψηφοφορία».

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή η σχετική διάταξη υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτές, με αποτέλεσμα, για να ενσωματωθεί στο νέο συνταγματικό κείμενο, να χρειάζεται τουλάχιστον 180 στην τρέχουσα διαδικασία.

Με δεδομένο πως αυτός ο αριθμός δεν φαίνεται να προκύπτει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί στην επιστολή του να εισακουστεί «ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα για ισονομία και κατάργηση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης υπουργών».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η συζήτηση για το θέμα που θίγει «διεξήχθη προηγουμένως διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17.10.2019, όπου όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους». Πρόσθεσε, δε, πως «το προεδρείο της Επιτροπής αποφάσισε τη διανομή της επιστολής σας σε όλα τα μέλη του και έδωσε κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να τοποθετηθούν πολιτικά», κάτι που θα γίνει στην Ολομέλεια που ακολουθεί τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, στο άλλο μείζον θέμα της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οδηγούνται στο σενάριο να μην εμφανιστούν ξανά στην Επιτροπή οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης και η τελευταία να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της. Το είπε σαφώς και ο βουλευτής του κόμματος κ. Λάππας, δηλώνοντας (Realfm) πως «την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην Επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας».

Θεσμικά, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να «καταθέσει τα όπλα», καθώς εντός της προσεχούς Τρίτης που έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση, ο κ. Τσοβόλας αναμένεται να καταθέσει αίτημα αναίρεσης της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή