Ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ και οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα

Ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ και οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, είναι ωστόσο μια πραγματικότητα. Η εγγραφή νέων μελών στην πλατφόρμα iSYRIZA, που άνοιξε πριν από περίπου έναν μήνα, έχει πάει χειρότερα του αναμενόμενου και απέχει πολύ από τις προσδοκίες των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος, με πολλούς να βλέπουν εμπόδια από τον ίδιο τον… ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιάζει παράδοξο, αλλά γνώστες των βαθύτερων διεργασιών και ισορροπιών του κόμματος λένε πως μία από τις βασικές αιτίες της χαμηλής πτήσης των εγγραφών είναι πως τις «σαμποτάρουν» οι εν ενεργεία τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το «βαθύ» κόμμα, που εξαρχής έβλεπε τη διαδικασία ως «αντίπαλο». Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η μαζική εγγραφή νέων μελών θα αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες και ουσιαστικά θα πάρει τα «κλειδιά» του κόμματος που κατέχει αυτή τη στιγμή μια κλειστή ομάδα μελών που «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ετσι ερμηνεύεται και η προσεκτικά διατυπωμένη, αλλά συνεχής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για αντιστοίχιση του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ», καθώς ο πρώτος στις τελευταίες εκλογές μετρήθηκε στο 1.800.000 ψηφοφόρους, ενώ ο δεύτερος αποτελείται από μόλις 33.000 μέλη. Το πόσο πίσω έχει μείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο κομμάτι αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό αν σκεφτεί κανείς πως ο μεγάλος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, μετρά σχεδόν 160.000 μέλη, αριθμό υπερτετραπλάσιο.

Οι χώροι εργασίας

Και δεν είναι μόνο τα μέλη. Το πολυπόθητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ «στους χώρους εργασίας και στα επιμελητήρια» μοιάζει ακόμα με όνειρο θερινής νυκτός. Στις πρόσφατες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο συνδυασμός που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μονοψήφιο αριθμό και ήρθε τρίτος, πίσω από αυτόν του ΚΙΝΑΛ, που ενώ ως κόμμα πνέει τα λοίσθια, εξακολουθεί να διατηρεί «κληρονομικώ δικαίω» μεγάλο κομμάτι από τις ρίζες τού κάποτε πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω δείχνουν πως ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας έχει ακόμη πολύ δρόμο και πολλά «αγκάθια», κάτι που προκαλεί τον εύλογο προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και οι περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με τις οποίες επιχειρεί να πάρει πάνω του τις εγγραφές του iSYRIZA. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτυπώνει το μείζον πρόβλημα: την άρνηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθεί με τις επιλογές του προέδρου του κόμματος, οδηγώντας τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί ένα άνοιγμα χωρίς εκτελεστικούς βραχίονες.

Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις αρχές του χρόνου, θα ζυγιστούν τα δεδομένα και μπορεί να υπάρξουν αναπροσαρμογές. Οπου δεδομένα νοείται ο αριθμός των νέων μελών, που αυτή τη στιγμή, κατά πληροφορίες, είναι γύρω στις 20.000 και απέχει πολύ από τον στόχο που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή το ένα δέκατο των ψηφοφόρων, που ισούται με 180.000.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά προς το καλύτερο, τότε είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθεί το σενάριο της εκλογής νέου προέδρου από τη βάση, ώστε να υπάρξει έξτρα κίνητρο εγγραφής νέων μελών.

Κομματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν το εν λόγω σενάριο, αλλά ούτε και το διαψεύδουν, λέγοντας μόνο πως «όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή