Μετράει αντίστροφα η Προανακριτική

Μετράει αντίστροφα η Προανακριτική

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπόθεση της Novartis, καθοριστική θεωρείται η πολυαναμενόμενη κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνου Φρουζή, προσώπου κομβικής σημασίας, αφού αυτόν κατονόμασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμφιλεγόμενες καταθέσεις τους ως εκείνον που μοίραζε τα χρήματα στους εμπλεκόμενους πολιτικούς. Η κατάθεση Φρουζή, με την οποία πρόκειται να ανοίξουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πρώτον λόγω του ότι ο Φρουζής είναι πρόσωπο-κλειδί για τις έρευνες, αλλά επιπλέον γιατί έως σήμερα, αν και η Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνες επί τρία και πλέον χρόνια για την υπόθεση της Novartis, ο ίδιος δεν έχει κληθεί ούτε σε κατάθεση ούτε σε απολογία.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ποικίλα ερωτήματα για τους δικαστικούς –και όχι μόνο– χειρισμούς στην έρευνα της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση Φρουζή, όποτε αυτή γίνει, καθώς έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντική για την πορεία των ερευνών τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη.

Αν και η κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis εκτιμάται ότι θα φωτίσει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι ο Φρουζής από την αρχή των ερευνών της Δικαιοσύνης έχει θέσει στη διάθεση των δικαστικών αρχών τους λογαριασμούς του, εταιρικούς και προσωπικούς, παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχει γίνει και αν έχουν προκύψει ευρήματα δωροδοκίας –και για ποιους– από τον έλεγχο των δικαστικών αρχών.

Η κατάθεσή του, εκτός του τεράστιου ενδιαφέροντος που εκ των πραγμάτων έχει για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, είναι βέβαιο ότι εξαιρετική σημασία παρουσιάζει και για τους προστατευόμενους μάρτυρες, από τις καταθέσεις των οποίων ο Φρουζής περιγράφεται ως το κεντρικό πρόσωπο των δωροδοκιών των πολιτικών.

Πάντως, οι έρευνες της Προανακριτικής, με επίκεντρο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα εστιαστούν στους προστατευόμενους μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων, όπως και αν ελήφθησαν, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών. Οι μαρτυρίες τους, όπως κι αν γίνουν, είτε σε καθεστώς προστασίας είτε όχι, είναι κομβικής σημασίας. Αλλωστε, το πόσο σοβαρό είναι να εξεταστούν από τη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δύο προς το παρόν, αφού ο τρίτος, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, έχει από μόνος του αποχαρακτηριστεί και πλέον είναι και κατηγορούμενος στην υπόθεση, προκύπτει και από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του εμπιστευτικού εγγράφου για αυτούς από την «Κ» της προηγούμενης Κυριακής.

Το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και απευθύνεται στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διενεργούν την έρευνα για τους δικαστικούς χειρισμούς σε σχέση με τους πολιτικούς, αποκαλύπτει ότι στην Εισαγγελία Διαφθοράς είχε γνωστοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές ότι είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ οι εν λόγω μάρτυρες, πριν μπουν εδώ σε καθεστώς προστασίας.

Η αποκάλυψη του εγγράφου, από το περιεχόμενο του οποίου προέκυπταν θέματα για τη νομιμότητα των εισαγγελικών ενεργειών ως προς την υπαγωγή των μαρτύρων αυτών σε καθεστώς προστασίας, προκάλεσε αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις που κορυφώθηκαν με το εξώδικο της εισαγγελέως Τουλουπάκη προς την «Κ», με το οποίο ζητούσε «εδώ και τώρα» από την υπογράφουσα το ρεπορτάζ δημοσιογράφο να αποκαλύψει πού το βρήκε, ενώ εξαπέλυε αιχμές κατά του Αρείου Πάγου για τη διαρροή και υπαινιγμούς κατά της δημοσιογράφου ότι μπορεί και να το υπεξαίρεσε! Η αποστολή του εξωδίκου και το περιεχόμενό του προκάλεσαν έντονη δυσφορία μέσα στη Δικαιοσύνη και στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη να αναγκαστεί την επομένη να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, όπου επιχειρούσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναφέροντας πως δεν εννοούσε ότι ο Αρειος Πάγος έδωσε το έγγραφο στην «Κ».

Πέραν όμως της εισαγγελικής αντίδρασης, αυτό καθαυτό το θέμα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων είναι σημαντικότατο και πηγές από τη Βουλή αναφέρουν στην «Κ» πως η προανακριτική επιτροπή εμφανίζεται αποφασισμένη να τους καλέσει και να τους εξετάσει. Από τις καταθέσεις τους ενώπιον της Βουλής προσδοκάται, άλλωστε, να ξεκαθαριστούν μείζονα θέματα για το πώς ελήφθησαν οι καταθέσεις τους από την Εισαγγελία Διαφθοράς, για το αν έχουν εξεταστεί στις ΗΠΑ και υπό ποιο καθεστώς, πρωτίστως όμως από πού γνώριζαν για τις δωροληψίες των πολιτικών για τις οποίες μίλησαν στην ελληνική Δικαιοσύνη, όταν για τους επτά προς το παρόν από τους δέκα που ενέπλεξαν, όσα κατέθεσαν αποδείχθηκαν ψευδή και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.

Τα αιτήματα

Πάντως, όσο κι αν η εισαγγελέας Διαφθοράς επιχείρησε με το εξώδικό της στην «Κ» να καλύψει τις ενέργειές της, εντούτοις το θέμα που αναδείχθηκε από την αποκάλυψη του εμπιστευτικού εγγράφου της (μέσω της δημοσίευσής του από την «Κ») είναι μείζον και απασχολεί από καιρό την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αν, δηλαδή, οι προστατευόμενοι κατέθεσαν στις ΗΠΑ και αν είπαν εκεί όσα έπειτα από καιρό ανέφεραν στις καταθέσεις τους –τις «σπαστές»– ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς για δωροληψίες δέκα πολιτικών.

Προς τούτο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, έχει αποστείλει έγγραφα στις αμερικανικές αρχές διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων, όπως αν οι μάρτυρες εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, ποιο το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και λοιπά. Διότι αντιλαμβάνεται κανείς πως αν οι μάρτυρες που εδώ μπήκαν σε καθεστώς προστασίας, στις ΗΠΑ δεν είπαν τίποτα για δωροδοκίες πολιτικών, ανακύπτουν θέματα για την αξιοπιστία τους και άλλα που ενδεχομένως σχετίζονται με το παρασκήνιο και τις στοχεύσεις των καταθέσεών τους, θέματα που απασχολούν και την έρευνα της Βουλής.

Πέραν όμως του Αρείου Πάγου, που έχει απευθυνθεί στις αμερικανικές αρχές για παροχή στοιχείων, και η Προανακριτική αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όσα αναφέρει στο εξώδικό της προς την «Κ» η εισαγγελέας Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας, στο επίμαχο εξώδικο, ομιλεί και περί άλλων εγγράφων των Αμερικανών που έχει στα χέρια της, τα οποία δεν έχει δώσει ούτε στον Αρειο Πάγο, διασφαλίζοντας η ίδια, όπως λέει, το απόρρητο και αφήνοντας αιχμές πως το Ανώτατο Δικαστήριο και δη έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μπορεί και να το παραβιάσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της Novartis, σκάνδαλο υπαρκτό που ερευνάται στα σοβαρά και σε άλλες χώρες, εδώ ερευνήθηκε μόνο σε σχέση με τους πολιτικούς για προφανείς λόγους, ενώ το κομμάτι των αθέμιτων πρακτικών της εταιρείας παραμένει ακόμη στα αζήτητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή