Σε τροχιά κυρώσεων κατά Τουρκίας η Ε.Ε.

Σε τροχιά κυρώσεων κατά Τουρκίας η Ε.Ε.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε χθες ομόφωνα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση λογαριασμών, αλλά και απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από Ευρωπαίους πολίτες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες θα κριθούν αναμεμειγμένες στις γεωτρήσεις. «Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ε.Ε. και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων», έλεγε ρητώς η ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Τα μέτρα αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή ή ακόμα και την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης για εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κύπρο. 

Η Τουρκία, που παραμένει χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., βρίσκεται υπό πίεση όσον αφορά τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και η επιβολή κυρώσεων θα είναι άλλη μία κίνηση που θα διευρύνει το χάσμα που χωρίζει πλέον την Αγκυρα με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Από τη μια, οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την Αγκυρα αν θέλει να τερματίσει τις παράνομες γεωτρήσεις. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πλέον από τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε. τόσο πολύ –με κινήσεις όπως οι παράνομες γεωτρήσεις σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.– που όχι μόνο δεν θα μπορούσε να είναι  μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά ούτε καν υποψήφιο κράτος-μέλος.

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί για την επιβολή των κυρώσεων, δεν είναι κάτι που γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρος διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρις ότου να τεθούν ταξιδιωτικοί και οικονομικοί περιορισμοί σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες. Πρώτο βήμα είναι να προταθούν συγκεκριμένα ονόματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε περίπτωση πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη με συγκεκριμένα στοιχεία, στη συνέχεια κάθε όνομα θα συζητηθεί πρώτα σε ένα γκρουπ εργασίας και ακολούθως στην ομάδα εργασίας των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. (coreper) και, τέλος, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το συμβούλιο.

Τα πρόσωπα δεν αναμένεται να είναι πολιτικά αλλά δεν αποκλείεται στη λίστα να συμπεριληφθούν Τούρκοι στρατιωτικοί, ακόμα και καπετάνιοι των σκαφών που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταξύ άλλων.

Αντίδραση Αγκυρας

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία μέσω γραπτού ανακοινωθέντος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή