Ελλάδα – Κϊνα: Υπογραφή 16 συμφωνιών και κοινή διακήρυξη

Ελλάδα – Κϊνα: Υπογραφή 16 συμφωνιών και κοινή διακήρυξη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε σειρά πεδίων είναι οι 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες και αφορούν την προσέλκυση κεφαλαίων από την Κίνα, τη δρομολόγηση ενός νέου κύκλου έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco και ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, η κοινή διακήρυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα για την ενίσχυση της «ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας» αποτυπώνει όχι μόνο τη βούληση και τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Κίνας και στην εμβάθυνση της «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε. – Κίνας».

«Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (XKAE / Πρωτοβουλία 17+1) αποτελεί επωφελές συμπλήρωμα στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας. Η Ελλάδα εκτιμά τη συμμετοχή της στον μηχανισμό συνεργασίας 17+1 και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας ΧΚΑΕ – Κίνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη.

Από τα ενδιαφέροντα σημεία της είναι ακόμη η συμφωνία των δύο πλευρών «να προάγουν την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα με σκοπό την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό και μονομέρεια, να στηρίξουν από κοινού ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρό του τον ΠΟΕ, να προωθήσουν τη φιλελευθεροποίηση και διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων και να κάνουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση περισσότερο ανοιχτή, συμπεριληπτική, ισορροπημένη και επωφελή για όλους».

Οσον αφορά τις 16 συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη και στον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Ζονγκ Σαν, και αφορά την ενθάρρυνση της επενδυτικής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η συμφωνία ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και στην πρέσβειρα Ζανγκ Κιγιέ για την εξαγωγή σαφράν, και συγκεκριμένα του κρόκου Κοζάνης που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, αλλά και την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων, καθώς και οι συμφωνίες οι οποίες επισφραγίζουν την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China και γραφείου αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου (ΙCBC) στην Αθήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή