Nέα σελίδα στις σχέσεις με Κίνα

Nέα σελίδα στις σχέσεις με Κίνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δρόμο που ανοίγει η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, ο οποίος θα γίνει σύντομα λεωφόρος, σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διεύρυνση της ελληνοκινεζικής στρατηγικής σχέσης που σηματοδοτήθηκε χθες και με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνιών. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξελίσσεται στον «πλέον ζωτικό» διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Απω Ανατολή και γίνεται η βασική πύλη του «σινοευρωπαϊκού διαδρόμου», ενώ από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά «το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ενας Δρόμος».

«Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, εμείς διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σι στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει την Κίνα «όχι μόνο ως μια μεγάλη δύναμη, αλλά ως μια χώρα που κατέκτησε -–όχι εύκολα– έναν πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό ρόλο».  Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επίσκεψη-σταθμό στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλή εκτίμηση που έχει η κινεζική κυβέρνηση «στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτιστική συνεργασία, στις «γέφυρες» στην εκπαίδευση, καθώς και στην προστασία έξι σημαντικών ελληνικών προϊόντων –από τη φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα και τα κρασιά– στην κινεζική αγορά, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Κίνας. Μάλιστα, ανανέωσε το ραντεβού του με τον Κινέζο πρόεδρο για τον ερχόμενο Απρίλιο, στο Πεκίνο, όπου θα μετάσχει στην «Πρωτοβουλία 17+1».

Από την πλευρά του, ο κ. Σι θύμισε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό. «Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία», υπογράμμισε, ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, μίλησε για «κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο που έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας». Μιλώντας για τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι «οι Ελληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη».

Στο Προεδρικό

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον κ. Σι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για «εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας», ενώ υπογράμμισε ότι οι Ελληνες ανοίγουν τον δρόμο στην Κίνα «να συναντήσει υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας τα κράτη και τους λαούς της Ε.Ε., ώστε υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου να διαδραματίσουμε τον ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα». Με την ευκαιρία της 70ής επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία, όπως είπε, οφείλονται στις «εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και ως πολιτικού». Ο κ. Σι μίλησε για συνεργασία δύο μεγάλων πολιτισμών και όχι μόνο δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή