Η νομιμότητα πρώτη στην ατζέντα της κυβέρνησης

Η νομιμότητα πρώτη στην ατζέντα της κυβέρνησης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες» και το άσυλο «ανομίας και παρανομίας» στα πανεπιστήμια αναδεικνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τελειώνει με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων» και να επιβάλει τη νομιμότητα, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που είναι «κολλημένη» σε «ισχνές μειοψηφίες» του 3%. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται κλιμάκωση παρόμοιων γεγονότων ή ενεργειών ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω κι ότι το σχέδιό της είναι δεδομένο.

«Τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους» ήταν το τρίπτυχο με το οποίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται επεισόδια στις 17 Νοεμβρίου. «Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να γίνει κάτι για να αποκτήσουν λίγη δημοσιότητα όσοι επιχειρούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική της κι ότι η πολιτική της βούληση είναι «ξεκάθαρη».

Μία ημέρα αφότου τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ προκάλεσαν τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πηγές του Μαξίμου άφηναν αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά, η κυβέρνηση επανήλθε χθες διά του Στέλιου Πέτσα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προτίθεται να κάνει πίσω από την απόφασή της να επιβάλει τη νομιμότητα. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνουμε με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρεμπόρων εντός των πανεπιστημίων», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους «φυσικούς τους χρήστες» και ότι «οι Ελληνες πολίτες στις γειτονιές τους και οι φοιτητές στα πανεπιστήμιά τους θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης των ισχνών μειοψηφιών». Μάλιστα, ο κ. Πέτσας, απαριθμώντας την εξουδετέρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» από την Αντιτρομοκρατική, την εξάρθρωση της «γιάφκας και του κατασκευαστηρίου μολότοφ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου», καθώς και τις εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων, άφησε αιχμές για τη διαδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Φίλης και η Θεανώ Φωτίου) με αίτημα, όπως είπε, «να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και ότι προκαλεί την κοινωνία. Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, τόνιζαν πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, καθώς, ενώ η πρώτη δίνει τον αγώνα για το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων και την «αυτονόητη» αποκατάσταση της νομιμότητας, η δεύτερη δεν μοιάζει να νιώθει άνετα στο 30% και «φλερτάρει με το 3%».

Απόσυρση διάταξης

Την ίδια ώρα, αποσύρθηκε η διάταξη περί «κακόβουλης εξύβρισης των θείων», η οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, εντάχθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα «εκ παραδρομής» και, πάντως, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί σχετικά το Μαξίμου. Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποτέλεσε θέμα συζήτησης στον χθεσινό πρωινό καφέ, όπου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.

«Μετωπική» με επίκεντρο το ΟΠΑ

Χωρίς τέλος, ειδικά ενόψει και της επετείου της 17ης Νοέμβρη, είναι οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή για την παρουσία ή και τις επεμβάσεις της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και ευρύτερα στους πανεπιστημιακού χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και σε δεύτερο επίπεδο το ΜέΡΑ25 εγείρουν το ζήτημα με άκρως επιθετικό τόνο κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Ν. Φίλης σε υψηλούς τόνους, απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μίλησε χθες για αστυνομικές επιχειρήσεις παρεμβάσεων στα πανεπιστήμια και έκανε λόγο για «ύπουλη προσπάθεια της κυβέρνησης» που θα βρει απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι προσωπικά η κυρία Κεραμέως θα είναι υπεύθυνη «για ό,τι συμβεί» στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε το ποια ήταν τα ευρήματα των αστυνομικών ελέγχων σε πανεπιστημιακό χώρο και υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρήκε οτιδήποτε να πει είτε γι’ αυτό είτε για την επίθεση στο πολιτικό της γραφείο. Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που με τη στάση του πυροδοτεί εντάσεις, ενώ σημείωσε πως οι φοιτητές που μπήκαν στο ΟΠΑ προχθές έκοψαν με αλυσοπρίονο την πόρτα. Αίσθηση προκάλεσε τότε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου ακούστηκε να σχολιάζει: «Καλά έκαναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή