Τα ολυμπιακά έργα στο στόχαστρο της Ρηγίλλης

Τα ολυμπιακά έργα στο στόχαστρο της Ρηγίλλης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή,να ενημερώσει τη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκρουση αυτήν την εβδομάδα, με την κυβέρνηση.

Ο κ. Καραμανλής, έχει δώσει ήδη εντολή να συσκεφθούν τα αρμόδια κομματικά όργανα που θα συζητήσουν το όλο θέμα και ταυτόχρονα να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα όσον αφορά, πρώτον, τις επικίνδυνες καθυστερήσεις στην εκτέλεση βασικών ολυμπιακών έργων και, δεύτερον, στην αδικαιολόγητη αύξηση των προϋπολογισμών για την κατασκευή τους.

Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία, με στόχο να αναγκάσει τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να μιλήσουν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την πορεία της εκτέλεσης των έργων για την Ολυμπιάδα, προσανατολίζεται να καταθέσει πρόταση για εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί η κυβέρνηση.

Βασικά επιχειρήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -λίγες ημέρες πριν φθάσει στη χώρα μας ο κ. Οσβαλντ υπεύθυνος της παρακολούθησης της πορείας των έργων για το 2004- για το μείζον θέμα της Ολυμπιάδος, θα είναι:

– Η αύξηση του προϋπολογισμού της κατασκευής των έργων. Οπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων αλλά και από τον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004», ενώ είχαν προϋπολογισθεί 1,1 τρισεκατομμύρια δραχμές για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας και την κατασκευή των έργων, τώρα η κυβέρνηση δέχεται ότι θα φθάσει το ποσό τα 2,2 τρισεκατομμυρίων δρχ.. Η Νέα Δημοκρατία με βάση τη δική της έρευνα, τα στοιχεία της οποίας θα καταθέσει, υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός των έργων θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

– Οι αναθέσεις συγκεκριμένων έργων που έγιναν, κατά το κόμμα της άξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δυο και τρεις φορές επάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό, όπως τουλάχιστον αυτός είχε υπολογισθεί και υποβληθεί στον σχετικό φάκελο διεκδίκησης της Ολυμπιάδας.

– Ένα άλλο βασικό στοιχείο που θα υποβάλλει η Νέα Δημοκρατία είναι η ανυπαρξία βιωσιμότητας ορισμένων έργων, που γίνονται ή θα γίνουν, για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας. Εξ αιτίας του πολύ λίγου χρόνου που απομένει τα έργα «προκάτ» που θα κατασκευασθούν για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας θα καταστραφούν την επόμενη ημέρα της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τον λόγο αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι η Ολυμπιάδα θα γίνει με έργα υποδομής «μίας χρήσεως».

Η προετοιμασία

για τον προϋπολογισμό

Η βασική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στο μείζον θέμα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, θα αποφασισθεί σε δυο συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή..

Σε οικονομικό επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάσει την κριτική του στην ανυπαρξία σχεδιασμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο εισηγητής επί του προϋπολογισμού κ. Γ. Παπαθανασίου, θα ζητήσει εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, να σταματήσει η «δημιουργική λογιστική» ης κυβέρνησης και θα επιμείνει να εμφανισθούν τα πραγματικά στοιχεία.

Επίσης θα ζητήσει την άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών και ιδιαιτέρως εκείνων των κονδυλίων που συντηρούν «ζημιογόνες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις». Με τον τρόπο αυτό -θα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα γίνει εφικτό να υπάρξουν οικονομικές ελαφρύνσεις στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή