Νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στη Βενετία

Νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στη Βενετία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έθεσε τη Βενετία ο δήμαρχός της, καθώς κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας η παλίρροια έφθασε στο υψηλότερο σημείο της, πλημμυρίζοντας τα εμβληματικά σοκάκια αλλά και την ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, στο νησί Παλεστρίνα, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της θεομηνίας, ο ένας εκ των οποίων εξέπνευσε όταν κεραυνοβολήθηκε.

Η στάθμη των υδάτων έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πενήντα ετών και, όπως έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Γαληνοτάτης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, θα αφήσει ένα «μόνιμο σημάδι» στην πόλη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρωτοφανής καταστροφή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος των ζημιών θα είναι τεράστιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε στο Twitter ο Μπρουνιάρο, προειδοποιώντας ότι επρόκειτο να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να επιτραπεί η αποδέσμευση κρατικών πόρων για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Δημοτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η παλίρροια έφτασε στο μέγιστο σημείο της, στα 187 εκ., το βράδυ της Τρίτης, πλησιάζοντας πολύ το απόλυτο ρεκόρ των 194 εκ. που καταγράφηκε το 1966.

Νυχτερινές λήψεις βίντεο κατέγραψαν ένα δυνατό ρεύμα νερού, συνοδεία ισχυρών ανέμων, να κατακλύζει το κέντρο της πόλης. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια, χαρακτήρισε τη σκηνή «αποκαλυπτική καταστροφή».

Η εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου βρίσκεται κάτω από νερό ενός μέτρου, ενώ η ομώνυμη βασιλική πλημμύρισε, για έκτη φορά στα 1.200 χρόνια ιστορίας της. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη φορά που πλημμυρίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η κρύπτη της έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά από το νερό, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες και για τη δομική καταστροφή των πυλώνων της. Ο Μπρουνιάρο τόνισε ότι η εκκλησία έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση στο εσωτερικό της, που είναι διάσημο για τα περίτεχνα μωσαϊκά του.

Οι νυχτερινές πλημμύρες προκάλεσαν και πολλές πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων και στη Διεθνή Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Κα Πέζαρο.

Καταστηματάρχης της πόλης των Δόγηδων δήλωσε στα ιταλικά ΜΜΕ ότι «η πόλη έχει γονατίσει». Τουλάχιστον τρία θαλάσσια λεωφορεία βυθίστηκαν, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει τους τουρίστες που, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, προσπαθούσαν να απολαύσουν την πόλη.

Να σημειωθεί ότι το 1984 είχε σχεδιαστεί η κατασκευή ενός υδατοφράχτη προκειμένου να προστατευθεί η Βενετία από την υψηλή παλίρροια. To πρόγραμμα κατασκευής του (Mose) βρέθηκε στο επίκεντρο πληθώρας σκανδάλων διαφθοράς, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην είναι λειτουργικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή