Καθυστερήσεις σε πράσινο… κίτρινο και κόκκινο φόντο

Καθυστερήσεις σε πράσινο… κίτρινο και κόκκινο φόντο

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι πίνακες τους οποίους δημοσιεύει σήμερα η «K», αποτυπώνουν το μέγα τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η διοργάνωση του «Αθήνα 2004». Ανάμεσα από τα χρώματα, τους αριθμούς και τα σχόλια που συνοδεύουν την πορεία των αθλητικών έργων προβάλλει ένα πρωτοφανές και ενδεχομένως πλέον αξεπέραστο χάος. Οσο κι αν φανεί παράξενο, ο εφιάλτης του 2004 δεν απεικονίζεται μόνον στα «κόκκινα» ή στα «κίτρινα», που είναι ήδη πολλά, αλλά και στα «πράσινα» χρώματα που δίνει η ΔΟΕ. Κι αυτό, γιατί, πολλά από αυτά τα έργα παίρνουν ακόμη «θεσμικό πράσινο», απλώς και μόνον επειδή δεν πρόκειται για υπό κατασκευή εγκαταστάσεις, αλλά για υπάρχουσες, οι οποίες χρήζουν επισκευών και ανακαινίσεων. Πρέπει δε εξ αρχής να σημειωθεί, ότι, σε όσα από τα «πράσινα» και «κίτρινα» έργα σημειώνονται οι ενδείξεις «Ν/Α» (όχι διαθέσιμα) και «tbc», («προς επιβεβαίωση»), σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχουν ακόμη καθόλου στοιχεία είτε ότι αυτά που υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστα. Κάτι που κάνει το «πράσινο» και το «κίτρινο» να φαντάζουν ακόμη πιο… «κόκκινα». Για το σύνολο σχεδόν των αθλητικών έργων δεν έχουν εκδοθεί ακόμη ούτε καν οι σχετικές άδειες. Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα της αλλαγής των ημερομηνιών. Εκείνες που σημειώνονται με πράσινο χρώμα, έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτές του Μαΐου 2001, ενώ εκείνες που έχουν κόκκινο, έχουν αλλάξει σε σχέση και με τον Ιούλιο του 2001. Οι στήλες με τα σχόλια αποτυπώνουν συμπικνωμένα κάποια από τα σοβαρότερα σημεία ανησυχίας της ΔΟΕ για κάθε έργο ξεχωριστά. Ασφαλώς, η ΔΟΕ γνωρίζει πλέον λεπτομερώς όλα τα σχετικά προβλήματα που έχουν πολλές από τις «πράσινες» εγκαταστάσεις. Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η στρατηγική απόφαση που έχει παρθεί είναι να μη βγουν όλες αυτές στο «κόκκινο» μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, δηλαδή έπιτα από 3 μήνες. Είναι το «τελευταίο δώρο» προς την ελληνική πλευρά, η οποία, στην επίσκεψη της 21ης Νοεμβρίου, θα επικαλεστεί την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα σε σχέση με τους Αγώνες, προκειμένου να ζητήσει να κρατηθούν οι τόνοι όσο είναι δυνατόν χαμηλά. Για τα ήδη «κόκκινα» έργα, δηλαδή την ιππασία, το τένις, το πιγκ πογκ και τη γυμναστική, η κατάσταση είναι εντελώς απελπιστική.

– Ως προς την ιππασία, έργα D1,D2 στον πίνακα, οι αναγκαίες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο απλώς δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ δεν έχουν γίνει ούτε καν τα βασικά βήματα για να υπάρξουν, όπως η ανάθεση του έργου. Για ειδικούς τεχνικούς λόγους, το κόστος της κατασκευής είναι τεράστιο. Ετσι, όλοι οι υποψήφιοι κατασκευαστές έχουν στείλει προσφορές με αρνητικές εκπτώσεις, που θέτουν το κόστος εντελώς έξω από τις υπάρχουσες προδιαγραφές.

– Ως προς το τένις, έργo C6 στον πίνακα, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν κατά ικανοποιητικό τρόπο, άρα, είναι κι αυτές σαν να μην υπάρχουν. Ενα από τα κύρια προβλήματα στο τένις, είναι, ότι τα ελληνικά γήπεδα, ενώ υπάρχουν, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να δημιουργηθούν οι απολύτως αναγκαίες κερκίδες χιλιάδων θέσεων, αλλά και τα πάρκινγκ, οι σχετικές υποδομές κοκ.

Ας δούμε όμως και μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα και από τα πράσινα και κίτρινα χρώματα, καθώς, όπως ήδη σημειώθηκε, αυτά καμιά φορά ξεγελούν.

– Το Καλλιμάρμαρο, έργο C21, φέρει ακόμη το πράσινο χρώμα. Ομως, τα έργα ανακαίνισης που έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν έχουν πια καμία σχέση με την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς της Πάρνηθας. Το Παναθηναϊκό Στάδιο δεν είναι πλέον σε θέση να γεμίσει από κόσμο, αν δεν πραγματοποιηθούν πρώτα μια σειρά από απαιτητικά υποστηρικτικά έργα, τα οποία δεν έχουν γίνει ούτε τα ίδια ούτε καν οι μελέτες τους. Πέρα από αυτό, δεν έχει ακόμη ούτε καν καθοριστεί πια αθλήματα και, κυρίως, ποιες εκδηλώσεις, (λ.χ. τελετές έναρξης – λήξης) θα φιλοξενηθούν εκεί. Προφανώς, λοιπόν, πρόκειται για το πιο «κόκκινο» από τα «πράσινα» έργα, το οποίο, μάλιστα, θα είναι και το κύριο «πρόσωπο» των Αγώνων.

– Στο Ολυμπιακό κέντρο στο Γουδί, έργο Α6 στον πίνακα, η ίδια η κυβέρνηση δίνει ημερομηνίες παράδοσης που είναι πέρα από εκείνες του «τεστ ιβέντ», της τελικής διαδικασίας αξιολόγησης και παράδοσης του έργου. Αυτό έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2003, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει επισήμως ότι θα το παραδώσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2004!

– Στο κολυμβητήριο, έργο C19 στον πίνακα, πάλι οι ημερομηνίες του «τεστ ιβέντ» έχουν ξεπεραστεί. Εκεί, ένα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι η τοποθέτηση των τηλεοπτικών εγκαταστάσεων δίπλα και μέσα στις πισίνες, που για να γίνει με τις σημερινές ολυμπιακές προδιαγραφές, ίσως να απαιτούνται… άλλες πισίνες!

– Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, έργο C20 στον πίνακα, οι εγκαταστάσεις χρειάζονται ριζικές ανακαινίσεις, αλλά, καθώς το έργο υπάρχει, μένει ακόμη στο «πράσινο». Ομως, οι ανάγκες είναι κι εδώ πολύ μεγάλες και απαιτούνται παρεμβάσεις.

– Το μοναδικό από τα έργα που έχουν φτάσει στο επίπεδο της οριστικής μελέτης, είναι εκείνο της αρχιτεκτονικής και λειτουργικής ανακαίνισης του ίδιου του ΟΑΚΑ, αν και αυτό έχει «φύγει» από τις ημερομηνίες των «τεστ ιβέντ». Πάντως, η σχετική μακέτα βρέθηκε σε έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο Μετρό του Συντάγματος πριν από την ανάθεση του έργου, η οποία έγινε χωρίς διεθνή διαγωνισμό! Κάποιοι δε αναρωτιούνται και το πώς επελέγη ο συγκεκριμένος αρχιτέκτων Σ. Καλατράβα, που έγινε, «εν ριπή οφθαλμού», διάσημος στη χώρα μας… Δυστυχώς, τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος. Οποιος διαβάσει αναλυτικά τις ημερομηνίες και τα σχόλια στους πίνακες θα εντοπίσει πολλά ακόμη από τα μηνύματά τους. Εν τω μεταξύ, η «κωδική ονομασία» με την οποία τα στελέχη του «Αθήνα 2004» αποκαλούν πλέον τον χώρο στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι «Το μεγάλο χωνευτήρι». Γενικώς, ό,τι περισσεύει, γίνεται προσπάθεια να κατευθυνθεί εκεί: Κανό, καγιάκ, χόκεϊ, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, τρίαθλο, ποδήλατο… Στην πραγματικότητα, ο χώρος θα γεμίσει από λυόμενα και τέντες. Αυτά είναι αρκετά εύκολο να γίνουν, έστω κι αν οι τέντες κοστίσουν όσο τα μπετά. Ομως, εκεί ίσως να κατευθυνθεί τελικά και η ιστιοπλοΐα, για την οποία οι τέντες δεν αρκούν. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση ως προς την περίφημη πεζοδρόμηση της «Εσπλανάντ», του χώρου στο Φαληρικό Δέλτα και στον παλιό ιππόδρομο. Η ανάπλαση αυτή που τόσο διαφημίστηκε θα μείνει στα χαρτιά καθώς τίποτε απολύτως δεν έχει προχωρήσει -έμεινε κι αυτή στα λόγια ούτε καν στα σχέδια. Οπως δεν μπορεί να προχωρήσει και το τραμ που θα συνέδεε όλα τα παραπάνω έργα της παραλίας.

Στο άλλο άκρο της πόλης, την ίδια τύχη έχουν και οι τρεις ανισόπεδοι κόμβοι της Λεωφόρου Κηφισίας, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη ακυρωθεί -δεν ήταν τυχαία η… «αποστομωτική» αναφορά του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου σε τροχονόμους που θα λύσουν το πρόβλημα! Αντιθέτως, όμως, ένας άλλος κόμβος στην οδό Σπύρου Λούη κοντά στο ΟΑΚΑ, που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν εξυπηρετεί καθόλου τις ολυμπιακές ανάγκες αλλά έχει ενταχθεί στα ολυμπιακά έργα, προχωρεί κανονικά…

Αξίζει ακόμη να υπενθυμιστεί μια «λεπτομέρεια»: Οτι, στην αρχή αυτής της περιπέτειας, επικρατούσε η άποψη ότι το 72% των έργων είναι έτοιμο. Ομως, τότε κανείς δεν σημείωσε, ότι αυτό το ποσοστό δεν αφορούσε τα ίδια τα έργα αλλά το κόστος τους. Σήμερα, που ούτε αυτό ισχύει πια, καθώς το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και θα αποδειχθεί ότι είναι το επόμενο μέγα δημοσιονομικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, δεν έχουμε ακόμη ούτε το 50% των πραγματικών εγκαταστάσεων έτοιμο για ολυμπιακή χρήση.

Η επιστολή Οσβαλντ προς Γιάννα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή