ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή άρθρο των Financial Times

Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή άρθρο των Financial Times

Νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή αυτή τη φορά ένα ρεπορτάζ των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως μία τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα της χώρας που έγινε δεκτή το βράδυ της Τετάρτης «δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τα περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν “παγώσει” από τη Δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες». Η κυβέρνηση αντέδρασε στο δημοσίευμα με επιστολή προς τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στο γεγονός πως μετά τη προχθεσινή τροποποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί ή λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξεταστεί η ουσία των σχετικών υποθέσεων.

Στην ίδια λογική κινείται και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «φθηνό λαϊκισμό» καθώς «δεν πήγε καν στη Βουλή για να ψηφίσει στη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία». Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ακόμα πως «θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή αντιπολίτευση να νοιάζεται για την πολύχρονη ταλαιπωρία τόσων συμπολιτών μας που άδικα παραμένουν όμηροι των πολύ αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης» και μάλιστα «όμηροι, χωρίς να τους έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη, δηλαδή μια διαδικασία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ίσως και παγκοσμίως, και που σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως αυτό το κοινό «περισσεύει στον ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον οποίο φλερτάρει ο κ. Τσίπρας».

Τα παραπάνω ήταν η απάντηση στη σφοδρή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας στο απόσπασμα του ρεπορτάζ των Financial Times, που λέει πως από την τροποποίηση «αναμένεται να ωφεληθούν αρκετοί Ελληνες που βρίσκονται υπό έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος», τονίζει πως «σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ δε, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στο θέμα, επανήλθε με νέα ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα» και ξέχασε «να καταγγείλει για φθηνό λαϊκισμό και τους Financial Times που κάνουν τις αποκαλύψεις».