Συνάντηση με Τουλουπάκη και ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην Προανακριτική από Φρουζή

Συνάντηση με Τουλουπάκη και ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην Προανακριτική από Φρουζή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η άτυπη συνάντησή του με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο 2018, στην οποία είχε αναφερθεί την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του, καθώς και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της σημερινής τρίτης ημέρας παρουσίας του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κ.Φρουζή στην «προανακριτική» Επιτροπή της Βουλής.

Οπως και στις δύο προηγούμενες φορές, δεδομένου ότι τυπικά οι συνεδριάσεις της Επιτροπής καλύπτονται από μυστικότητα, λόγω του χαρακτήρα της ως «εισαγγελέα πρωτοδικών που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση», η πληροφόρηση περί των όσων λέγονται – ή και αποδίδονται στον κ. Φρουζή – είναι συχνά αντιφατική, αναλόγως της «πηγής» προέλευσής της, ενώ διαρκώς συνοδεύεται από σχόλια προερχόμενα από κύκλους προσκείμενους σε κομματικούς μηχανισμούς, τα οποία στόχο έχουν κάθε φορά να ισχυροποιηθεί το «αφήγημα» με το οποίο προσεγγίζει την όλη υπόθεση η κάθε πλευρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, ως προς τη σημερινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ότι ο κ. Φρουζής είπε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκαν αμφότεροι οι βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της εταιρείας που εκείνος εκπροσωπούσε: η έκδοση τιμών φαρμάκων μία φορά το χρόνο και να επιλέγεται η μέση χαμηλότερη τιμή δύο χωρών της ευρωζώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο φέρεται να σημείωσε ότι κάτι ανάλογο δεν επιτεύχθηκε κατά την διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, στην μαραθώνια δεύτερη ημέρα κατάθεσή του στην Επιτροπή, ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε κάνει λόγο για σειρά συνα΄τνήσεών του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, ειδικώς πριν από το 2015. ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είχε μιλήσει για συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, όσο και με τους Γ. Σταθάκη, Ν. Παππά, Γ. Δραγασάκη και Α. Ξανθό.

Ως προς το ζήτημα της συνάντησής του με την κυρία Τουλουπάκη, ο κ. Φρουζής φέρεται να υποστήριξε ότι προσήλθε σε εκείνη με διπλό στόχο να μιλήσει επιτέλους και να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που είχαν δεσμευθεί. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα, φέρεται να συνέχισε ο κ. Φρουζής, για να προσθέσει: «Οταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις». Ετσι, είπε πως κατάλαβε τη στάση της κυρίας Τουλουπάκη.

«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς, αυτό κατάλαβα», συμπλήρωσε ο κ. Φρουζής σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες. Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να λέει με μεγαλύτερη ευθύτητα ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς τον είχε καλέσει να μιλήσει για αυτά τα πρόσωπα (ενν. τα πολιτικά) ώστε εκείνος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό και σε απάντηση άλλης ερώτησης είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση στενοχωρημένος επειδή είχε καταλάβει πως εάν δεν κατέθετε όπως ήθελε η κυρία Τουλουπάκη, δεν θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός του.

Με αφορμή άλλη ερώτηση που δέχθηκε στη συνέχεια, ο κ. Φρουζής φέρεται να ισχυρίστηκε ότι εργαλειοποιήθηκε τόσο εκείνος όσο και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, προκειμένου να στηθεί σκευωρία, ενώ αναφορικά με το εάν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε από μόνη της, είπε σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ότι δεν είχε μαζί της προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας και πως θεωρεί πως πίσω από τις ενέργειές της είναι πολιτικοί που ήθελαν να πλήξουν τους δέκα πολιτικούς τους αντιπάλους.

Οι συνεδριάσεις αναμένεται να συνεχιστούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, με εξετάσεις νέων μαρτύρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή