Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «πρόγευση» της επερχόμενης μάχης μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για τον κεντρώο χώρο αποτέλεσε η εβδομάδα που φτάνει στο τέλος της. Μιας μάχης που εκτυλίσσεται εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο τους προσεχείς μήνες θα κλιμακωθεί, τόσο μέσω των παράλληλων εσωκομματικών διαδικασιών όσο και με τις εκατέρωθεν κινήσεις στην πολιτική «σκακιέρα».

Η στενή παρακολούθηση της πολιτικής του ΚINAΛ αποτελεί, άλλωστε, πάγια στρατηγική της Κουμουνδούρου, που αναζητεί διαρκώς πεδία «ταύτισης» ΚΙΝΑΛ και κυβέρνησης, με προφανή στόχο να κερδίζει έδαφος προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Στρατηγική, η οποία εκφράστηκε εμφατικά τις τελευταίες ημέρες, μέσω της Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» συμμαχία Χαρ. Τρικούπη – Μαξίμου, αλλά και με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.

Για το ΚΙΝΑΛ οι εν λόγω κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας, και στη Χαρ. Τρικούπη, εκτός από άμυνα, παίζουν και επίθεση. Οπως έπραξαν όταν η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε… εκτός συνόρων, σχολιάζοντας καυστικά τις πανηγυρικές τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου για την προσέγγιση Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία. «Τους χωρίζει άβυσσος πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική με τον χώρο», ανέφεραν από τη Χαρ. Τρικούπη, όπου εύλογα επιχειρούν να αποδομήσουν κάθε προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να «φλερτάρει» με το στρατόπεδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στο «κάδρο» της μονομαχίας βρίσκονται και οι προσεχείς εσωτερικές διεργασίες των δύο κομμάτων, που προκαλούν και εκατέρωθεν εσωκομματικές αναταράξεις. Το ΚΙΝΑΛ έχει μπροστά του το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την προγραμματική συνδιάσκεψη, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για το δικό της συνέδριο, ενώ η ηγεσία επιχειρεί διεύρυνση προς τον «πασοκικό» χώρο, προκαλώντας αντιδράσεις στην αριστερή της πτέρυγα. Στη Χαρ. Τρικούπη, στόχος είναι το πρώτο μέτωπο να κλείσει ταχέως, ώστε να «θωρακιστεί» το εγχείρημα του ενιαίου φορέα. Στρατηγική, η οποία έχει πυροδοτήσει ηχηρές εσωτερικές διαφωνίες, μιας και εκφράζεται η άποψη ότι θα οδηγήσει σε αδρανοποίηση του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος του Αλ. Τσίπρα.

Τέλος, δεδομένο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του ΚΙΝΑΛ στα μέτωπα του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οσον αφορά  το δεύτερο πεδίο, η Χαρ. Τρικούπη, γνωρίζοντας ότι η «μπάλα» βρίσκεται στο κυβερνητικό τερέν, ασκεί, με τη σειρά της, πιέσεις προς το Μαξίμου. Ετσι, δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνη υπέρ στήριξης του Πρ. Παυλόπουλου, με το ΚΙΝΑΛ να θέτει ευθέως προς τον Κυρ. Μητσοτάκη το δίλημμα αν θα στηρίξει ή όχι –υπό την πίεση, όπως σημειώνεται, των «καραμανλικών»– ένα πρόσωπο που ο ίδιος είχε απορρίψει το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή