Η Αγκυρα «αγνοεί» τις κυρώσεις από Ε.Ε.

Η Αγκυρα «αγνοεί» τις κυρώσεις από Ε.Ε.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους επέλεξε η Αγκυρα για τις νέες γεωτρήσεις του «Φατίχ», οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Το «Φατίχ» βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την Αμμόχωστο, το «Γιαβούζ» παραμένει στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ με νέα NAVTEX το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» μετακινείται για ακόμα μια φορά στα δυτικά της Κύπρου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, στο πλαίσιο πολυεθνικής άσκησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη της άσκησης οδήγησε την Αθήνα να προχωρήσει σε διάβημα στο… Ισλαμαμπάντ, καθώς ένα πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσης, ακολουθώντας ένα τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235 που παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αυτή η άνοδος της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους. Η έξαρση της δραστηριότητας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί έμμεση απάντηση, αν όχι επιδεικτική περιφρόνηση του πλαισίου κυρώσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. πριν από λίγες ημέρες. Επισημαίνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν, επίσης, αντικείμενο ομοφωνίας στην Ε.Ε. Ως προς τις πτήσεις πακιστανικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, εκτιμάται ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποδείξει πως και η ίδια διαθέτει στρατιωτικές συμμαχίες και δεν είναι μια απομονωμένη δύναμη στην περιοχή. Εκτιμάται ότι πρόκειται για αντίδραση στη διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας στα βόρεια της Κρήτης, κυρίως όμως στην αεροπορική άσκηση που έληξε μόλις προχθές με βάση το νότιο Ισραήλ, υπό την επωνυμία «Blue Flag ’19». Σημειώνεται ότι η φετινή «Blue Flag», με τη συμμετοχή 40 αεροσκαφών και 800 πιλότων και προσωπικού εδάφους, ήταν η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί έως τώρα από την ισραηλινή αεροπορία.

Την 36η επέτειο από την ίδρυση του ψευδοκράτους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας στην Κύπρο και για τους Τουρκοκυπρίους». Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Σταθερός εθνικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή