Μπροστά η Ν.Δ. και ο… Σημίτης

Μπροστά η Ν.Δ. και ο… Σημίτης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετούς λόγους για να δηλώνουν ικανοποιημένα, αλλά και πολύ περισσότερους για να είναι τουλάχιστον ανήσυχα, έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα της πολιτικής σκηνής, ειδικότερα δε το κυβερνών, εξαιτίας της νέας δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας – της πρώτης μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ως προς τα ευρήματα, επί των οποίων «εστιάζουν» συνήθως οι επικοινωνιολόγοι του «δικομματισμού» προκειμένου κάθε φορά να καλλιεργήσουν ή να ενισχύσουν τις όποιες εντυπώσεις υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει συγκριτικά με όσα γνωρίζαμε απ’ όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου:

α) Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ τόσο στην πρόθεση ψήφου (35,3 έναντι 29,3%) όσο και στην λεγόμενη παράσταση νίκης (διαφορά στις εννέα εκατοστιαίες μονάδες), κάτι το οποίο φαίνεται να παγιώνεται και δύσκολα να αλλάζει.

β) Από την άλλη πλευρά, ο κ. K. Σημίτης προηγείται και πάλι του κ. K. Καραμανλή, ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός (36,9, έναντι 23,8% όταν η σύγκριση είναι μεταξύ των δύο και 26,3 έναντι 25,2% όταν το ερώτημα περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών αρχηγών).

Οι διαφορές

Αυτή τη φορά, όμως, στην πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinion», η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 ατόμων από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην «Ελευθεροτυπία», καταγράφονται ορισμένα «νέα» στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν το «θολό» του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα και την αίσθηση της ρευστότητας η οποία επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Διότι, μπορεί από τη μία πλευρά να εμφανίζεται ενισχυμένος ο δικομματισμός, πλην όμως:

Πρώτον, είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και σε εκείνην της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ότι μόλις το 36,5% «βρίσκει» πολύ ή αρκετά διαφορετικές τις πολιτικές των δύο κομμάτων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για θέματα όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η ανεργία, είναι 32,8% και 33,3%.

Δεύτερον, η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, δείχνει να έχει λίγη ή και -ακόμη χειρότερα- καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ως προς την ικανότητά της να προσφέρει λύσεις σε μεγάλα θέματα. Συγκεκριμένα, δεν εμπιστεύονται το κυβερνών κόμμα, μεταξύ άλλων, το 61,5% για την εξωτερική πολιτική, το 72,1% για την οικονομία, το 78,5% για την παιδεία και το 85,9% για την ανεργία. «Οι διαφορές είναι γνωστές και ορατές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.», υποστήριξε χθες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τηλ. Χυτήρης.

Στα «αρνητικά» για την κυβέρνηση προστίθεται και ότι οι πολίτες έχουν διαφορετική ιεράρχηση ως προς τα θέματα τα οποία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, δηλαδή η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται στην 4η θέση των εκτιμήσεων του εκλογικού σώματος, με ποσοστό μόλις 6,1%. Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα (51,6%) θεωρείται από τους πολίτες η βελτίωση της θέσης των φτωχότερων ομάδων του πληθυσμού. Οπως ήταν φυσικό, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων επέλεξαν να προβάλουν τα καλύτερα για το στρατόπεδό τους στοιχεία των δημοσκοπήσεων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα του αντιπάλου.

Μη αναστρέψιμη

«Εμπεδώνεται η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος. «Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. φθάνουν τις 6,5 μονάδες, ενώ η αντίστροφη τάση μόλις το 1,5%.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένο», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Η πρωτιά της Ν.Δ. είναι κατάσταση μη αναστρέψιμη», ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Δ.Σιούφας.

Στον αντίποδα: Ο κ. Χυτήρης υποστήριξε ότι καταγράφεται «ορατή ανάκαμψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε – κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ.: «Μπορούν να ονειρεύονται».

Ο κ. Μ. Νεονάκης, μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, ε ίπε ότι «μειώνεται συνεχώς η διαφορά από τη Ν.Δ.» και ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής σημείωσε ότι «η τάση για το ΠΑΣΟΚ είναι θετική».

Την ίδια στιγμή, από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν μετέδωσε ένα μήνυμα ψυχραιμίας, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο σκέλος της διάσκεψης κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή