Ο εκλογικός νόμος στο τραπέζι

Ο εκλογικός νόμος στο τραπέζι

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί το αναλογικότερον ναι, απλή αναλογική όχι. Υπό αυτόν τον γενικό τίτλο ανοίγει το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των βουλευτών και κατ’ επέκτασιν, του εκλογικού νόμου.

Το θέμα θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης και όπως δήλωσε χθες στην παρθενική του συνέντευξη ως υπουργός Εσωτερικών, η συζήτηση θα γίνει από μηδενική βάση. Χρόνος έναρξης του διαλόγου είναι ο Φεβρουάριος, οπότε και θα συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί κατ’ αρχήν το θέμα. Ο χρόνος λήξης της συζήτησης είναι ανοικτός. Γνωστός είναι ο χρόνος εφαρμογής, καθώς -όπως είπε ο υπουργός- εκ του Συντάγματος το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, εκτός -πράγμα απίθανο- αν συμφωνήσουν τα 2/3 των βουλευτών.

Ο κ. Σκανδαλίδης φέρεται να υιοθετεί τη διεύρυνση του αριθμού των μονοεδρικών περιφερειών, καθώς και το μικτό σύστημα λίστας – σταυρού.

Οσον αφορά τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης, υπό τη δέσμευση που ανέλαβε στους εκπροσώπους των κομμάτων, ότι δεν θα υπάρξουν εκλογικοί συνδυασμοί, κατέστησε σαφές ότι δεν θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, όπως δεν θα αλλάξουν και τα όρια των νομών και περιφερειών. Σαφής όμως ήταν όσον αφορά το χρίσμα προς τους υποψήφιους δημάρχους, καθώς υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει «να δώσει χρίσμα» στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων και να περιοριστεί στους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες.

Πρεμιέρα στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι πιθανόν να κάνει ο νόμος για το πολιτικό χρήμα, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο. Στον βαθμό που υπάρξει διακομματική συνεννόηση, οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στις προεκλογικές δαπάνες, καθώς και οι νέοι όροι διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης θα ισχύσουν και για τις τοπικές εκλογές. Σίγουρο είναι πάντως ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου θα προσέλθουμε στις κάλπες με ταυτότητα και εκλογικό αριθμό, καθώς καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια.

Χωρίς αιφνιδιασμούς

Τους εκλογικούς αιφνιδιασμούς απέκλεισε ο υπουργός και για το θέμα της οργάνωσης των μητροπολιτικών κέντρων, στο οποίο τροποποίησε ελαφρώς τη θέση του, επισημαίνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Ολα όμως αυτά τα θέματα κινούνται υπό έναν κεντρικό άξονα που θέλει την ενδυνάμωση των αποκεντρωμένων θεσμών, προκειμένου -όπως είπε ο υπουργός- να υλοποιηθεί ο προγραμματικός στόχος της κυβέρνησης «πρώτα ο πολίτης».

Προσλήψεις: Ετσι, ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ότι συζητεί αλλαγές στις διαδικασίες πρόσληψης στους δήμους, κυρίως όσον αφορά στην προκήρυξη των προσλήψεων για τις οποίες επιθυμεί να γίνονται αυτές από τους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντα στο πλαίσιο του νόμου Πεπονή.

Βασική προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί η σύνταξη του μητρώου απασχολουμένων στους δήμους και τις κοινότητες και η αλλαγή του πλαισίου σύστασης των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτραπούν οι αθρόες προσλήψεις…

Εσοδα ΟΤΑ: Ο υπουργός ανακοίνωσε τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης των δήμων. Ετσι, τα έσοδα των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατηρηθούν μεν, αλλά θα περιοριστούν σε έναν εξισορροπητικό ρόλο, προκειμένου να «κλείνει η ψαλίδα» στις ανισότητες μεταξύ των δήμων. Βασική επιδίωξη είναι, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι ΟΤΑ να αποκτήσουν αρμοδιότητα είσπραξης φόρων και τελών και βεβαίως της διαχείρισής τους.

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών: Παράλληλα, προβλέπεται να λειτουργήσουν έως το 2003 χίλια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Σε αυτά τα Κέντρα, που θα λειτουργήσουν στους δήμους, οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν περί τις 800 διοικητικές πράξεις. Και αυτό, γιατί αντί να «διακινείται» ο πολίτης μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, θα διακινείται το έγγραφό του.

Τέλος, «Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών σε μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική πόλη», είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα σχεδιαστούν οι νέες κυβερνητκές δράσεις για τους μετανάστες. Ηδη -όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης- από τη φάση της νομιμοποίησης περνούν στη φάση της ενσωμάτωσης με την εφαρμογή επιχειρησιακών προγραμμάτων απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπό αναμόρφωσιν η Πολιτική Προστασία

Το πρώτο σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών αφορά στην Πολιτική Προστασία και προβλέπει την αναμόρφωση όλων των σχεδίων και την αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών. Τέσσερις είναι κυρίως οι λόγοι που επιβάλλουν τις σχετικές αλλαγές και για τους οποίους θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη. Πρώτον η λαθρομετανάστευση, η οποία -κατά δήλωση του υπουργού αναμένεται τους επόμενους μήνες να ενταθεί, δεύτερον η βιοτρομοκρατία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τέλος οι συνεχείς διατροφικές κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή