Η Αγκυρα βάζει «νάρκες» στο Κυπριακό

Η Αγκυρα βάζει «νάρκες» στο Κυπριακό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλοκές διαφαίνονται στον ορίζοντα ως προς το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς η Aγκυρα εμφανίζεται απρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τις σημερινές προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάτι που, όπως είπε στην «Κ» της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, θα οδηγήσει σε πενταμερή τον Δεκέμβριο. Ωστόσο χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε, σε παρέμβασή του στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι η παρουσία της Αγκυρας σε μια νέα διαδικασία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν νωρίτερα δεν επιλυθεί το ζήτημα της «πολιτικής ισότητας» των δύο κοινοτήτων σε ένα κράτος που θα προκύψει στο μέλλον, μετά την επίλυση του Κυπριακού. «Στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Θέτουμε υπόψη των συνομιλητών μας ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Πρακτικά, ο κ. Τσαβούσογλου λαμβάνει για ακόμα μία φορά μια μάλλον σκληρή θέση, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από την ευρύτερη στάση της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η ενταξιακή διαδικασία της χώρας παραμένει στρατηγικός στόχος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, την ευρωπαϊκή στάση έναντι της Τουρκίας «άδικη και απαράδεκτη». Οπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «η Ε.Ε. δεν έχει κάνει βήματα τα οποία να ξεπερνούν την κρίση εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε μεταξύ μας μετά την απόπειρα  πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Επιπλέον, δίνοντας κύρος στους αβάσιμους ισχυρισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης και των υποστηρικτών της, έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα σε σχέση με την επιχείρηση “Πηγή ειρήνης”». Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. για υποκειμενική αξιολόγηση των περιφερειακών εξελίξεων, αναφέροντας ως παράδειγμα «τις απερίσκεπτες αποφάσεις που λήφθηκαν για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στα Βαλκάνια».

Τη «θλίψη» του για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι, κάτω από τις απειλές και όρους που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο δεν δημιουργείται το απαραίτητο θετικό κλίμα, αλλά μολύνεται και η προσπάθεια που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Επιπλέον, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επαναλάβει «την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομολόγηση όρων αναφοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ενός δημιουργικού διαλόγου ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μακριά από εγγυητές, παρουσία ξένων στρατευμάτων και τις όποιες εξαρτήσεις». Παράλληλα, η Αγκυρα παραμένει ιδιαίτερα κινητική και σε στρατιωτικό επίπεδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, για ακόμα μία ημέρα καταγράφηκαν 32 παραβιάσεις, εκ των οποίων τέσσερις κατέληξαν σε εμπλοκές μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Για ακόμα μία φορά, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σειρά NAVTEX με τις οποίες δεσμεύουν τεράστιες θαλάσσιες περιοχές περί και νότια του Καστελλόριζου, αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τα τέσσερα ελληνικά F-16 που συμμετείχαν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Blue Flag ’19», η οποία πραγματοποιήθηκε στο νότιο Ισραήλ με συμμετοχή των αεροποριών του Ισραήλ, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Τα ελληνικά F-16 είχαν τη δυνατότητα συνεκπαίδευσης με ισραηλινά F-35 και F-15 και γερμανικά Eurofighter. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή