Το «πακέτο» των αλλαγών για Δημόσιο – υπαλλήλους

Το «πακέτο» των αλλαγών για Δημόσιο – υπαλλήλους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο των αλλαγών σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια διοίκηση και το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα παρουσίασε παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. K. Σκανδαλίδης. Οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε επτά κατευθύνσεις, έχουν χρονικό ορίζοντα την επόμενη διετία (έως το 2003) και συνοψίζονται στο τρίπτυχο «αποκέντρωση στην κατώτερη δυνατή βαθμίδα των λειτουργιών του κράτους, ταχύρρυθμη προσαρμογή του στην κοινωνία της πληροφορίας (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) και δημόσια διοίκηση με στόχους και αξιολόγηση».

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού είναι η επεξεργασία, έως το τέλος του μήνα, ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών αξιολόγησης του έργου στη δημόσια διοίκηση και ενός μηχανισμού κινήτρων και αντικινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας σε όλους τους βαθμούς. «Θέλουμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των τυπικών προσόντων και να εμπλουτιστεί η διοίκηση με εξειδικευμένο δυναμικό» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας ότι θέλει να πετύχει τον εξορθολογισμό της πυραμίδας με ανατροπή της σχέσης αριθμού προϊσταμένων και υπαλλήλων βάσης.

Για το μείζον θέμα της εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του μέσου όρου ηλικίας, ο υπουργός απάντησε σιβυλλικά ότι «δεν αφορά πολιτική του δικού του υπουργείου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όλο θέμα είναι «ανοικτό».

Την εφαρμογή νέου συστήματος αξιολόγησης και εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε ο κ. Σκανδαλίδης. «Οι αλλαγές, σημείωσε, θα επικεντρωθούν σε ένα αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων με τη μορφή τεστ, κυρίως για τις επιλογές των γενικών διευθυντών και των διευθυντών». Για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων στο Δημόσιο ο υπουργός είπε ότι θα αξιολογηθεί η πρώτη εφαρμογή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εφαρμογής του πόθεν έσχες. Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια ήταν κατηγορηματικός: «Οπου υπάρχουν φαινόμενα συναλλαγής ή διαφθοράς αυτά θα αντιμετωπιστούν μέσα από την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την κατάργηση πρακτικών και μεθόδων οργάνωσης που επιτρέπουν τη διαμεσολάβηση και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη διαφθορά. Δεν ερχόμαστε με τη λογική ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εξ ορισμού είναι συναλλασσόμενοι. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι έχουν οι περισσότεροι το μεράκι να μπουν σε έναν προγραμματισμό που να αξιοποιεί τις δυνατότητές τους».

Το νέο μισθολόγιο

Η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου, που θα άρει τις ανισότητες στις αμοιβές, τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2003 ή τις αρχές του 2004.

Η ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) με εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής και δικτύωση όλου του Δημοσίου είναι, κατά τον υπουργό, το μεγάλο στοίχημα, το αντίδοτο στη γραφειοκρατική λειτουργία του κράτους. Ο μοχλός γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση είναι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο οποίο θα υλοποιείται το συντριπτικό ποσοστό των διοικητικών πράξεων, έτσι ώστε ο πολίτης να μη συναλλάσσεται με τον εσωτερικό μηχανισμό της διοίκησης, παρά μόνο όπου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

«Η ισότητα των δύο φύλων» αποτελεί επίσης στόχο της πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών. Το κέντρο βάρος θα δοθεί στην αποκέντρωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε οι πρωτοβουλίες να επιμεριστούν σε τοπικές ανάγκες, καθώς και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών, που ανήκουν σε ειδικές, κοινωνικές ομάδες (όπως είναι η εμπορία και η διακίνηση γυναικών και παιδιών, οι αγρότισσες άνω των 45 ετών σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, οι μετανάστριες κ.ά.).

Βασική προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί η σύνταξη του μητρώου απασχολουμένων στους δήμους και τις κοινότητες και η αλλαγή του πλαισίου σύστασης των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτραπούν οι αθρόες προσλήψεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή