«Η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει την Κύπρο…»

«Η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει την Κύπρο…»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σλοβακίας, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην Μπρατισλάβα ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Μ. Ντζουρίντα.

«Σε καμιά περίπτωση η στάση την οποία κρατάει η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της διεύρυνσης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες, περί προσαρτήσεως των κατεχομένων εδαφών, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. «Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι κάτι το πολύ ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Η Κύπρος είναι τμήμα ενός ευρύτερου θέματος και η λύση του ευρύτερου θέματος συνεπάγεται αυτόματα και τη λύση για την Κύπρο», συνέχισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. συμφώνησε στο Ελσίνκι ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο απ’ όλες τις άλλες χώρες στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ο ευρωπαϊκός πόλος

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια, στο πλαίσιο κοινής με τον κ. Ντζουρίντα συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και διεύρυνσης, ότι «υπό το φως της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, επιβάλλεται ο ευρωπαϊκός πόλος να γίνει πιο δυνατός».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανέφεραν ότι θα καταβληθούν εκατέρωθεν προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την ασφάλεια εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είπε ότι η επίθεση εναντίον των ΗΠΑ «δεν άλλαξε την αντίληψή μας γι’ αυτό που πρέπει να κάνουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «στη διαδικασία του προγραμματισμού θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε τρέχοντα γεγονότα ή σε κινδύνους που προέκυψαν από την 11η Σεπτεμβρίου». Η διήμερη επίσκεψη του κ. K. Σημίτη στη Σλοβακία ολοκληρώνεται σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή