«Μισόλογα» για το 2004

8' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην έδρα του «2004» το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «K» της Κυριακής με τίτλο «Εμφραγμα στην Ολυμπιάδα». Η κυβέρνηση με «μισόλογα» προσπάθησε να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες, για την πορεία των έργων, που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναμένεται σήμερα να σφυροκοπήσουν τους υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα της «K» παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις της ΔΟΕ για την πορεία των Ολυμπιακών έργων, αφενός μέσα από δύο αναλυτικούς πίνακες περιοδικής αξιολόγησης των έργων και, αφετέρου, μέσα από την τελευταία επιστολή που απηύθυνε στη Γιάννα Αγγελοπούλου ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ. Τα μέχρι προχθές απόρρητα αυτά έγγραφα περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για μια σειρά έργων. Τρία από αυτά έχουν ήδη «βγει στο κόκκινο», πολλά είναι «κίτρινα», ενώ, σε ουκ ολίγα από τα «πράσινα» οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις που τα συνοδεύουν προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ομως, αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, ανησυχία προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν η εταιρεία «Αθήνα 2004» και η κυβέρνηση, που απέφυγαν εντελώς να μπουν στην ουσία του θέματος. Από την εταιρεία του «2004» απλώς… αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε το MEGA. Αντιθέτως, δηλώσεις έκαναν μια σειρά εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δηλώσεων είναι ότι δεν αμφισβητούν την αυθεντικότητα των στοιχείων. Απλώς, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δίνουν ο καθένας τη δική του ερμηνεία σε αυτά, με τις εν λόγω ερμηνείες να αποκλίνουν αισθητά μεταξύ τους.

Πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της «K», δήλωσε χθες το βράδυ ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον διάλογο. Θέλει δεν θέλει, θα έρθει στη Βουλή. Γιατί πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ολυμπιάδα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν είναι σοβαρά τα προβλήματα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων», ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου «χρονικώς παρωχημένα», χωρίς όμως να προσδιορίσει αν υπάρχουν νεότερα στοιχεία και, αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, χωρίς βεβαίως να τα παρουσιάσει στην κοινή γνώμη. Επί της ουσίας, νεότερα στοιχεία δεν υπάρχουν. Και αυτό, επειδή οι πίνακες που δημοσιεύθηκαν αποτελούν την κωδικοποίηση στην οποία προβαίνει η ΔΟΕ έπειτα από κάθε επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής στην Αθήνα. Ετσι, αυτοί οι πίνακες θα ενημερωθούν με νεότερα δεδομένα μετά την επίσκεψη Οσβαλντ στην Αθήνα στις 21 του μηνός. Στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι «οι παρατηρήσεις που αναφέρονται είναι γνωστές. Εκτοτε (σημ: δηλαδή από τον περασμένο μήνα έως σήμερα) υπάρχει πρόοδος στα συγκεκριμένα έργα, πράγμα που θα διαπιστωθεί στην επόμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής στις 21 Νοεμβρίου», όπως προεξόφλησε ο κ. Χυτήρης.

Ο κ. Λαλιώτης

Σε εντελώς άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκθέσεις αυτές έχουν και τον αντίλογό τους, δεν είναι θέσφατο και ότι πρέπει να τις αποδραματοποιήσουμε». «Αντιθέτως», συνέχισε, «πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει η κυβέρνηση».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «Πέντε χρόνια μετά την ανάθεση της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και τριάντα μήνες πριν από τους αγώνες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης. Η πολιτική ευθύνη είναι μεγάλη για την απώλεια του χρόνου και κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει βαρύγδουπα λόγια». Επιπλέον, από την πλευρά της Ν.Δ., ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια από την προετοιμασία. Το κόστος εκτινάσσεται σε τρομακτικά επίπεδα και θα είναι τριπλάσιο του αρχικού». Η βουλευτής Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε ότι «έπρεπε να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ των αρμοδίων για την Ολυμπιάδα του 2004, για να διαπιστώσει ο ελληνικός λαός, με αδιάσειστα πια ντοκουμέντα, τη θλιβερή πορεία της προετοιμασίας και τον τελικό λογαριασμό που ετοιμάζεται η κυβέρνηση Σημίτη να φέρει στον ελληνικό λαό για πληρωμή».

Στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, κατά μέτωπον επίθεση κατά της κυβερνήσεως ξεκινά από την εβδομάδα αυτή η Νέα Δημοκρατία, βάζοντας στο στόχαστρο της κριτικής της τα ολυμπιακά έργα. Υστερα από την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στην πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. να προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, εσπευσμένως ο υπουργός Πολιτισμού προσέρχεται σήμερα στη Βουλή για ενημέρωση μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και αφού η κυβέρνηση επί επτά περίπου μήνες ηρνείτο οποιαδήποτε ενημέρωση, παρ’ ότι η υποχρέωση αυτή έχει νομοθετηθεί.

Οι υπουργοί «μαρτύρησαν» γιατί θα φθάσουμε τα 3 τρισ.

Στο κείμενο της «K» της Κυριακής με τίτλο «Η σκληρή αλήθεια για τα έργα του 2004» αναφερόταν: «Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του Αθήνα 2004, το κόστος των Αγώνων ενδέχεται μέχρι και να τριπλασιαστεί, φτάνοντας ίσως και στο αστρονομικό ποσό των τριών τρισ. δρχ., που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία της χώρας».

Ομως, ανάμεσα στις άλλες σχετικές δηλώσεις του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης θέλησε να αντικρούσει αυτήν την εκτίμηση, λέγοντας ότι (το δημοσίευμα) «προβλέπει διπλασιασμό των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι πλάνη. Πρόκειται για ατεκμηρίωτες αναφορές». Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ στην επιστολή του προς την κ. Αγγελοπούλου, την οποία δημοσίευσε η «K», τονίζει στην κ. Αγγελοπούλου ότι «η ΔΟΕ επιθυμεί να λάβει πρώτη τον αρχικό προϋπολογισμό των Αγώνων μόλις αυτός είναι έτοιμος, ώστε να είναι δυνατή η μελέτη του μέχρι τον Νοέμβριο».

Επιπλέον, κατά περίεργο τρόπο, δεν έχουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση την ίδια άποψη με τον κ. Λαλιώτη. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα του συντονιστή της επικοινωνιακής πολιτικής των Ολυμπιακών Αγώνων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «2004 πλην 3» στις 5 Νοεμβρίου, δήλωνε ότι τα 2,2 τρισ. δρχ. θα φτάσει και ενδεχομένως να τα ξεπεράσει ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύπτοντας επιπλέον ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν «εικονικός» και η κυβέρνηση θεωρούσε απαραίτητες τις υπερβάσεις(!), όπως σημείωνε σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές» της 5ης Νοεμβρίου.

Ο υφυπουργός Τύπου δεν έφτασε τυχαία σε αυτόν τον αριθμό. Πρόκειται για το άθροισμα δύο μεγεθών: του κόστους των υποδομών, το λεγόμενο «κρατικό κόστος», που αρχικά υπολογιζόταν στο 1 τρισ. και σήμερα στο 1,5 τρισ. και του κόστους της εταιρείας «Αθήνα 2004», που ενώ ξεκίνησε στα 600 δισ., έφτασε ήδη στα 800 δισ. δρχ.

Διαφοροποιήσεις

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της 8ης Νοεμβρίου, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε λόγο για διαφοροποιήσεις από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα ποσά, οι οποίες αφορούν τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται στα ολυμπιακά έργα τώρα που μπαίνουν από τη φάση των μελετών σε διαδικασία κατασκευής, ενώ και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας λόγω εξωγενών παραγόντων, συνδέοντας δε τις υπερβάσεις στα ολυμπιακά έργα με τις υπερβάσεις που παρατηρούνται στα ευρύτερα δημόσια έργα σε σχέση με τους αρχικούς προϋπολογισμούς τους.

Πάντως, οι πιο πάνω αποκλίσεις απόψεων στον ενδοκυβερνητικό χώρο σχετικά με την υπόθεση του τελικού κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν απλώς αν υπήρχε μια επίσημη τακτική ενημέρωση σχετικά με το θέμα από την εταιρεία «Αθήνα 2004» ή από κάποιον εκ των πολλών εποπτευόντων υπουργών και υφυπουργών. Τέτοια ενημέρωση, όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Αντιθέτως, αποδεδειγμένα πλέον έγκυρες πηγές, που γνωρίζουν το θέμα από μέσα, επιμένουν ότι και τα 2,2 τρισ. του κ. Χυτήρη θα ξεπεραστούν δραματικά, ακριβώς λόγω των καθυστερύσεων, οι οποίες θα αυξήσουν όχι το κατασκευαστικό, αλλά το οργανωτικό κόστος των Αγώνων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιδίων στελεχών κατά 500 δισ. δρχ.

Αγωνία της Γιάννας για τα έργα

Προεδρικό Μεγαρο, ώρα 8.40 μ.μ. Μία ώρα παρά δέκα λεπτά διήρκεσε η δεύτερη νυχτερινή -η πρώτη ήταν στο Μαξίμου προχθές- ενημερωτική, σαφώς παραπονιάρικη, επίσκεψη της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, προέδρου του 2004. Αυτή τη φορά έτεινε ευήκοον ους ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, που είναι και ο «πρώτος Εθελοντής», όπως είπε σε Τύπο και κάμερες. Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ήρθε περπατώντας στον προεδρικό κήπο και προέβη στις παρακάτω δηλώσεις χαμογελαστή και επίμονη. Ακολουθούν σε ασθματικό ρυθμό οι ερωτήσεις που αναφέρονται στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις στα έργα, καθώς και στη συνεργασία της εταιρείας «Αθήνα 2004» με την κυβέρνηση.

Ο «πρώτος Εθελοντής»

«Ηταν μία από αυτές τις συναντήσεις που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνω τον Πρόεδρο για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συζητήσαμε επίσης για το ενδεχόμενο να μας βοηθήσει, στην Πάτρα όπου θα πάμε, στο θέμα του εθελοντισμού τιμητικά, γιατί είναι ο «πρώτος Εθελοντής». Η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στις 28 του μηνός, στην έδρα της εταιρείας, για πλήρη ενημέρωση».

– Για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα τι έχετε να πείτε;

– Προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις οργανώσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει τον χρόνο να τον μετρούμε με εξαιρετική φειδώ, να μην τον αφήνουμε να φεύγει, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για τον τόπο για να την αφήσουμε σε τυχαία γεγονότα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι γνωστή μόνο για την ιστορία της, τον πολιτισμό και τους Ολυμπιακούς του παρελθόντος, πρέπει να αναδειχθεί στο διεθνές στερέωμα για την ικανότητα των νέων Ελλήνων.

– Είστε αισιόδοξη;

– Δεν θα είμαι αισιόδοξη παρά μέχρι να γίνουν οι παραλαβές από την πλευρά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μέσα σε αγωνία, αλλά ο ρόλος είναι μεγάλος και τιμητικός και γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε.

– Εχετε προβλήματα στη συνεργασία με την κυβέρνηση;

– Συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε…

– Για τα περί παραιτήσεώς σας που ακούγονται, τι έχετε να πείτε;

– Δεν κουράζομαι να το λέω. Δουλεύω σκληρά κι έτσι θα συνεχίσω.

Και μία λεπτομέρεια με πολλή σημασία. Είναι η πρώτη φορά χθες, που η Προεδρία δεν επέτρεψε κάμερες και φωτογράφους για να απαθανατίσουν τη συνάντηση του κ. K. Στεφανόπουλου με την «κυρία 2004».

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για την πορεία των ολυμπιακών έργων υπέβαλε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης «K». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ερωτά τον κ. Ευ. Βενιζέλο και την κ. Βάσω Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, εάν:

– Εχουν γίνει οποιεσδήποτε αναθέσεις στον Ισπανό Καλατράβα κι αν ναι, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν, ποια συγκεκριμένα έργα του έχουν δοθεί και ποιο το συνολικό τίμημά τους;

– Υπάρχουν έργα που ακόμη δεν έχουν χωροθετηθεί και ποια;

– Υπάρχουν έργα που έχουν εγκαταλειφθεί και ποια;

– Ποιο ήταν το αρχικά προβλεπόμενο κόστος για κάθε ένα από τα έργα χωριστά, έναντι ποιου ποσού έχει ανατεθεί το καθένα και ποιο εκτιμάται ότι θα είναι τελικά το κόστος τους; Ποιο ήταν το αρχικώς προβλεπόμενο συνολικό κόστος και ποιο υπολογίζεται σήμερα;

– Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα άυλης μορφής, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν σε κάθε περίπτωση χωριστά και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή